Кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" проведе среща с парламентарните сили в търсене на подкрепа за втория мандат. На срещата присъстват представители на "Демократична България", БСП, ДПС и "Български възход". Изненадващо, поканата приеха и от ГЕРБ, но след като изразиха мнението си за кандидатурата на ПП, Томислав Дончев и Десислава Атанасова напуснаха залата.

"Благодаря на колегите, които се отзоваха на тази покана. Приемам вашето присъствие като знак, че всички сме готови да влезем в един конструктивен разговор, с който да осмислим и съществуването на НС и да обсъдим спокойно и конструктивно възможността за един кабинет, който да има политическа подкрепа. Основната цел на тази среща е да обсъдим заедно какви биха били приоритетите, които могат да ни обединят", обърна се към представителите на партиите акад. Денков.

ПП са поставили 4 основни приоритета за този парламент. Те са свързани с акцентите върху социалната политика, без да се засяга финансовата стабилност, помощ за бизнеса, повишаване на доверието в демокрацията и влизането незабавно в Шенген.

"Първият приоритет е свързан с намаляване на неравенството в обществото", заяви кандидатът за премиер и добави, че това включва повишаване на заплатите на медиците, учителите и вдигане на минималната работна заплата. "По отношение на бизнеса сме предложили отлагането на свръхпечалбите в енергетиката, ограничаването на тежестта работодателя при болничен от 3 на 2 дни, приемаме на законите по ПВУ, подкрепа на работещите родители, облекчаване на процедурата за синя карта, приемаме на закон за изменение и допълнение. По отношение на връщането на вярата в демокрацията, това са промени, свързани с антикорупционната комисия, промени в НПК и закона за съдебната власт, свързани с контрола върху главния прокурор, както и закона за правната помощ."

"Нашият призив днес е да не говорим за червените линии, а за нещата, които могат да ни обединят", призова акад. Денков.

"Като системна евроатлантическа партия, с уважение към всички представителите и гласувалите български граждани, сме тук да заявим своята позиция. Ние много отдавна сме преценили кои са важните теми за България и неведнъж ги поставихме на публично обсъждане. Виждаме че голяма част от темите, които сте поставили, са теми от дневния ред, които са обсъдени на първата ни среща с вас, но и част от дневния ред на голяма част от политическите партии. Считаме обаче, че този разговор е дълбоко закъснял. Разговор, в който се търси подкрепа с втория мандат за правителство, след като са изгорени много мостове, след като комуникацията между парламентарните групи, включително и при връчения първи мандат и при молбата за среща от името на коалиция ГЕРБ - СДС. Господин Денков, струва ми се, че влизате в ролята, с уважение към вас, но не и към позицията, за която сте кандидат, на кука на конци на ПП, заяви председателя на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова.л

"Считаме че хора, които през последните 8 месеца доказаха единствено, че не могат да се справят с изпълнителната власт, не могат да бъдат отново номинация в правителство, в което се търси някакъв консенсус. Към вашата персонална кандидатура - поздравления, ние ви познаваме добре, бил сте зам.-министър в наше правителство. Вие имате своите качества. Силно ме притеснява, че с проект на програма без ясни политически констататции и търсене на консенсус за състав на правителство, за искане на диалог, за обсъждане на този състав, на бъдещите приоритети, без подписан специален документ от лидерите на партии, нашият разговор ще се изчерпи дотук. Желая ви успех", каза още Атанасова, след което от ГЕРБ напуснаха залата.

"Това беше целта - всеки откровено да каже какво мисли. Моя призив беше да не се връщаме към миналото, защото ако говорим за изгорени мостове, трябва да започнем от свалянето на правителството на ПП. Моят призив отново е да не се връщаме назад, а да гледаме напред", отговори акад. Денков и добави, че персонален състав ще се обсъжда чак когато има ясно съгласие за сформиране на правителство.

"Голяма част от нещата, които представихте, са продължение на политиките от предишното правителство. Но според това, което сте ни изпратили, отпадна вашето първо условие - реализирането отново на изборен кодекс", заяви Свиленски от БСП. "За нас беше смущаващо, когато поставихте изборния кодекс като условие за съществуване на правителство. Надявам се, че сте осъзнали това ваше действие и сега не го поставихте. От наша страна, когато започнат разговори по същество, ще участваме напълно отговорно."

Акад. Денков отговори, че темата за Изборния кодекс не е отпаднала и призова да се рестартира дискусията, защото БСП мотивирали промените с хората, които се затрудняват да гласуват машинно, но в крайна сметка се е получило реално премахване на машинното гласуване.

"Така че нека да рестартираме тази дискусия, така че да търсим решение, което да е най-добро за избирателите. Тема стои на дневен ред, но призивът днес е да се фокусираме върху тези, по които имаме съгласие", каза той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ попита Денков каква е оценката му за поведението на Кирил Петков предвид решението на Конституционния съд по казуса с него. Поиска оценка и за арестите, извършени под ръководството на Бойко Рашков преди изборите, за които впоследствие съдът е решил, че са незаконни.

Относно казусът с Кирил Петков и решението на Конституционния съд, Денков отговори, че Петков е дал много лични жертви в името на това да допринася за развитието на страната.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че е лесно към всеки кандидат-премиер да се задават провокативни въпроси и призова за отговорно отношение.

От "Демократична България" призоваха за изработването на политическа декларация, която да мине в пленарна зала и така всяка партия да може текст по текст да каже какви ангажименти поема.

"Освен фигура, която се ползва с безсъмнена експертност, имате реална биография на държавен деец и компетентност. Това не е без значение. И това, че зад вас застава политическа сила, която прави жеста освен да сложи човек с желание за диалог, да поеме и политическа отговорност, защото при първия мандат проблемът беше, че не е ясно кой носи политическа отговорност. Нашата оценка за тази първа стъпка е, че виждаме сериозен опит и призоваваме към него да се подходи като такъв, защото да твърдим, че България има нужда от управление, а да неглижираме тази отговорност, трябва да поемем отговорността си за това", каза Иванов.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев пожела успех на акад. Николай Денков и декларира, че формацията му е отворена за разговори.

"Съгласен съм, че разговорът е закъснял, но се радвам, че макар и късно, разговорът започна. Политиката е изкуство на компромисите, но ако наистина сме искрени, че ни е необходимо правителство, което да решава кризите, трябва да направим тези усилия и приемам, че този разговор е в тази посока - да се опитаме да съставим формата за тази задача - да съставим правителство", посочи Янев.

До седмица се очаква да стане ясно какво ще се случи с втория мандат, заключи акад. Денков. Той заяви че има шанс за съставяне на правителство с втория мандат, който не е голям, но въпреки това съществува.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков поздрави Николай Денков за успеха, който се случва за първи път от няколко месеца - на една маса да седнат толкова различни партии. Той оцени положително предложението на "Демократична България" за приемане на обща управленска декларация.

"Възраждане" твърдо заявиха, че няма да седнат на една маса с ПП.