„България ще загуби около 1 млрд. от т.нар. „коалиция на войната”. Това е коалиция, която се опитва всячески да си осигури подкрепата на Запада. През април министърът на енергетиката разреши източване на 120 м.куб. от находището "Чирен". Нагнетяват ги през септември и октомври, когато цената на газа е над 300 лв./мегават час. Сега се точат нагнетените количества, които са четворно по-скъпи".

Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS Румен Овчаров, бивш енергиен министър и бивш депутат от БСП.

„Номинацията на Николай Павлов (за енергиен министър от проектокабинета на ГЕРБ) не беше случайна, изборът му бе съвсем правилен. Николай (Павлов) е титан в професионален план. Кирил Петков не случайно подскачаше, лъжеше брутално от парламентарната трибуна, но така си може човекът”, обясни Овчаров.

Според него Павлов каза няколко неща, които "разбиват на пух и прах всички твърдения на ПП". „От 1 юли заради тях (ПП) дължим 180 млн. долара повече. Като добавим и парите за отказа от руските доставки, България само за трите месеца надплати около 580 млн. лева.

Относно политическата криза и опитите да бъде съставен редовен кабинет, той обобщи, че ситуацията е комична.

„Щеше да бъде смешно, ако не беше тъжно. ГЕРБ очевидно се позаблудиха от успешния избор на председател на парламента, може би от т.нар. поносимост с президента и решиха, че могат с малко макиаж да влязат директно във властта през парадния вход”, каза Овчаров.

„ГЕРБ избързаха и високомерието им докара вчерашния резултат. Днес от ПП влязоха във фазата, в която бяха преди година и няколко месеца. С 50 депутата вместо да търсят подкрепа, те поставят условия. Помните Слави Трифонов как поставяше условия и къде стигна”, каза бившият министър в кабинета на Сергей Станишев.

Относно опита за съставяне на кабинет, той каза: „Две партии, които не са научили нищо ново, се опитват с ултиматуми да определят бъдещето на страната. ГЕРБ ще трябва да разбере, че трябва да се откаже от нещо – по какъв начин ще бъде избран новият ВСС. ПП вместо да поставят условия на ляво и на дясно, да помислят какво и как да подкрепят”.

За президентското вето върху промените в ИК той каза: „Не виждам причина БСП да се откаже от частичното връщане на хартиената бюлетина – партията, която най-много е губила от хартиена бюлетина, е БСП”. Според него реалната избирателна активност е около 30%, а не 39%.

„Т.нар. псевдореволюционери показаха, че техният модел на управление не се различава от паралелния модел на ГЕРБ - не можем да свалим главния прокурор, но ще си направим комисия, оглавена от наш човек, той ще върши това, което ние му кажем”, обясни ситуацията Румен Овчаров.