Федералната служба за сигурност на Русия е предотвратила терористичен акт срещу газопровода ”Южен поток”. Според страната той е подготвян от украинските спецчасти, твърдят руски медии.

Задържаните за подготвения атентат са руски граждани, които са участвали в подготовката и осигуряването на средства за атаката. Мястото на планирания саботаж е част от "Южен поток", който осигурява доставка на природен газ към Турция и Европа.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че е необходима е координация между Русия и Турция по отношение на мерките за сигурност на газопровода "Южен поток."

При акцията във Волгоградска област са иззети четири магнитни мини, 4 кг пластичен експлозив, детонатори и близо 600 хиляди рубли. Открити са още инструкции за изработване и монтиране на взривното устройство, както и кореспонденция с отговорния за саботажа от украинските спецслужби.

Заведени са няколко дела, като сред обвиненията срещу задържаните са "подготовка на терористичен акт", "организиране на терористична група и участие в нея", както и "незаконно придобиване, съхранение и носене на взривни вещества и/или устройства."