В парламента никой не подкрепи БСП за две преизчисления на пенсиите догодина, но пък БСП отново гласува за други варианти, които биха увеличили пенсиите. Така в крайна сметка комисията подкрепи един от законопроектите на "Продължаваме промяната" за промяна в швейцарското правило.

Проектът на ПП предвижда вместо поравно да се вземат половината от ръста на осигурителния доход и индекса на потребителските цени, да се ползва по-големият от двата показателя. БСП обяви, че го подкрепя, защото "това е вторият най-добър проект" след техния. С двете партии гласуваха и ДБ и "Възраждане". Ако законопроектът мине и в пленарна зала, предвиденият по закон ръст на пенсиите от 1 юли догодина ще бъде повече от 12-те процента, които се получават по класическото швейцарско правило. От подкрепа се въздържаха ГЕРБ и ДПС, а те имат 103 депутати. Ако всички останали партии подкрепят ПП, то законопроектът има шанс.

Преизчисленията, искани от БСП, бяха отхвърлени, не на последно място и защото те на практика бяха направени почти в същия вариант в последните месеци. Искането да се преизчислят пенсиите, отпуснати до края на 2020 г., с осигурителен доход от 2021 г. на практика повтаря октомврийското преизчисление, когато над 800 000 пенсии бяха увеличени с по-високото от осигурителния доход или индекса на потребителските цени за всяка година от отпускането на пенсията, коментираха депутати в комисията.

И сега, както при всички пенсионни промени в последните нестабилни парламенти, никой не посмя открито да се обяви против увеличение. "Не сме против, но откъде ще дойдат парите?", попита например ДПС при дебата за преизчисленията.