Хотелиери по Южното Черноморие спряха изхранването на украинските бежанци, които са настанени в базите им. Причината е, че в новите условия за удължаването на Програмата не са предвидени средства за храна.

за оказването на хуманитарна помощ на хората от Украйна със статут на временна закрила

Сумата за издръжката на украинските бежанци от 15 лв. на ден не е променена, но в постановлението на МС е записано, че това са средствата за нощувки, без предвидени пари за храна.

Хотелиерите са поискали от украинските граждани да плащат по 5 лв. на ден за изхранването си, но повечето от тях нямат тази възможност.

Пред БНР собственикът на хотел в Приморско Михаил Зегов обясни, че на 15-ти, 16-ти и 17-ти са предоставили храна със собствени средства на бежанците, но от днес спират изхранването. Причината е липсата на средства. Зегов изрази молба: " колкото се може по-бързо да се вземе някакво решение и просто да се каже на тези хора какво да очакват. При нас ситуацията е, направо ви казвам, драматична - никой нищо не казва, звънят на горещата линия за украинските бежанци, а оттам също им казат, че нямат никаква информация."

В държавните бази продължава изхранването на украинските бежанци. Хотелиери питат кой плаща там за предоставянето на храна.