"Пълното подчинение на евроатлантическата солидарност, по мое мнение, много пречи на икономическото развитие на България. Отказът от строеж на АЕЦ "Белене", затварянето на два блока в АЕЦ "Козлодуй", отказът от Южен поток лиши България от 7000 работни места и от фактически енергиен хъб на Балканите", заяви посланикът на Русия Елеонора Митрофанова. Тя присъства на откриването на двудневната конференция "България - Русия" в Парк хотел "Москва" в София.

В речта си тя коментира както българо-руските отношения, така и световния мир и вътрешнополитическото състояние на България.

Според нея Западът се е отказал от мир с Русия още преди 25-27 години, когато е "създал своя система на доминация, основана на "правила".

"Много политолози, както американски, така и руски, говорят още от 1996-1997 г., че мир, основан на разширяването на НАТО и доминацията на Запада, води до война", посочи Митрофанова. По нейни думи хегемонията на Запада започва още през 1999 г., когато е "изнасилил Югославия".

"Разрушаването на Запада започна през 2008 г. при кризата, която подкопа доверието към лидерството на Запада. Той започна да ни налага новата студена война. Имаше прозорец, в който можеше да се договорим до към 2013 г. Този прозорец не беше използван. През 2014 г. З падът направи държавен преврат в Киев в опит да подкопае стабилността на Русия и да си върне хегемонията. Западът изгуби своите военни, политически и морални позиции, включително моралния си стълб (имам предвид християнството) и започна контраатака. Войната стана неизбежна, въпросът беше кога и къде. В същото време не бяха решавани глобалните проблеми за климата, енергетиката, миграцията, неравенството. Дойде ситуацията с ковид. Той беше използван като знаме на войната в продължение на две години", разказа Митрофанова.

"Ако говорим за България, то за периода си на членство в НАТО и ЕС, тя напълно се интегрира в западните структури и механизми. Получаваните от европейските структури блага, максимално създадоха на България поле да маневрира по ключови направления в руско-българските отношения", каза още тя.

Коментира и българската реакция на войната в Украйна - България е предприела рекорден брой неприятелски действия спрямо двустранните ни отношения, обърна внимание и на решението на НС от преди две седмици да окажем военно-техническа помощ на Украйна.

Тя изказа благодарност на "болшинството от българите", които се отнасят позитивно към Русия. Цитира обаче и резултатите от последните избори, според които водещите партии не са ориентирани към Руската федерация и обобщи ситуацията като "безрадостна картина".