Общите европейски покупки на газ, насочени към задържане на цените тази зима, ще бъдат въведени “до края на месеца”, прогнозира в петък европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от АФП. Той приветства тези бъдещи “доброволни групови покупки”, одобрени от Европейския съвет на 20 и 21 октомври, които ще направят възможно “да посрещнем зимата”, като дадем “по-голям капацитет за преговори с доставчици”, допълва агенцията.

Според него цените на газа в Европа понастоящем са “разумни”. Цената на европейския газ достигна връх от над 320 евро за мегаватчас през август, преди да падне обратно до около 100 евро за мегаватчас. “Стратегическите ни резерви са пълни на над 95%, много над прага, който сами си поставихме”, добави комисарят.

В допълнение към мярката за контрол на цените на едро при транзакциите с природен газ, лидерите поискаха конкретен план за “временен” механизъм за ограничаване на цените на газа, използван за производство на електроенергия, устройство, което вече е в сила в Испания и в Португалия, и която Франция призоваваше да бъде разширена за целия ЕС. Те също така призоваха за ускоряване на преговорите на ЕС с “надеждни” страни производители като Норвегия и Съединените щати, за да се “използват от съвкупната икономическа тежест” на ЕС, вместо да се конкурират на пазара и да подклаждат световната паника.