“Едно от решенията е да се опитаме да намерим втора ръка изтребители. Това съобщи по BTV Красимир Грозев, главен редактор на сп. „Аеро“, във връзка с целесъобразността от закупуването на междинен изтребител за ВВС.

Грозев подчерта, че всички МИГ-29 предстоят да бъдат пенсионирани през 2023г, освен това предвид геополитическата обстановка, няма как да ги поддържаме.


“Обстановката в Европа е доста тежка и като цяло за НАТО ще е добре, ако ние се грижим сами за въоръжението си. В края на май предишният министър на отбраната пусна запитване за изтребители под наем, имаше запитване за Швеция. Принципно ако струва малко да наемем 10 самолета и ако има политически консенсус, това ще е добър вариант, но въпросът е политически, партиите в НС трябва да кажат имаме ли нужда от такива самолети и след това от министерство на отбраната да пуснат съответните оферти. Политиците трябва да си поемат отговорността и да си вземат решението. “, посочи още Грозев.

Той допълни, че може да очакваме първите осем F-16 през 2025 г, пет години след като сме ги поръчали, а следващите осем през 2027 г.