Испанското правителство ще одобри в понеделник спешни мерки за спестяване на енергия. Те включват ограничаване на температурата в офиси, хотели, търговски обекти и в обществения транспорт.

Мерките предвиждат температурата в закрити обществени помещения и транспортни средства вече да не е по-ниска от 27 градуса през лятото, а през зимата да не надвишава 19 градуса.

Спестяването на енергия е задача на всички, настоя премиерът Педро Санчес и призова да не се носят вратовръзки като жест за спестяване на ток.

"Както виждате, не нося вратовръзка. Това означава, че всички можем да спестяваме ток. Помолих министрите и всички обществени служители, както и частния сектор, когато не е необходимо, да не носят вратовръзки. Така ще допринесем за спестяването на енергия - нещо, което е така необходимо на страната ни."

Санчес подчерта, че с мерките испанските власти са в синхрон с останалите европейски страни на фона на високата инфлация и войната в Украйна.

През юли инфлацията в Испания е достигнала най-високото си ниво от 38 години насам - 10,8 на сто, отчете статистиката

Според Санчес това са разумни мерки без съкращения, които ще се отразят положително на финансовото положение на гражданите и конкурентоспособността на индустрията и фирмите.