Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус обяви епидемията от маймунска шарка за извънредна ситуация с международно значение. Той взе това решение въпреки липсата на консенсус сред експертите от комисията по извънредните ситуации.

„Изправени сме пред епидемия, която се разпространява бързо и по нови начини, за които знаем твърде малко, покриват се критериите за извънредна ситуация, предвидени в международните здравни разпоредби. След всички тези мотиви реших, че епидемията от маймунска шарка представлява извънредна ситуация от международно значение“, заяви шефът на СЗО.

Маймунска шарка е потвърдена при над 16 000 случая в 75 страни. В България случаите са 4.

В Кипър случай на инфекцията не е регистриран, но утре доставят първите 1400 ваксини срещу маймунска шарка. Количеството ваксини срещу маймунската шарка, които Кипър ще получи, съответстват на броя на населението му и се предоставят безплатно от ЕС. Прилагането им се препоръчва за здравни специалисти, работещи с потвърдени случаи на заболяването, както и за лица в близък контакт със заразените, казаха от здравното министерство в Никозия. Не се предвижда масово ваксиниране, тъй като вирусът не се предава лесно и рискът е нисък. Кипър е в процедури за съвместна поръчка с ЕС на антивирусния препарат тековиримат, който има европейско разрешение за лечение на едра и маймунска шарка.

„Компетентните служби на Министерството на здравеопазването са в готовност за справяне със случаи на маймунска шарка, на базата на изготвените протоколи“, заяви Гебрейесус в специално съобщение в събота след обявяването от СЗО на глобална тревога.

През юни бе разработен план за действия при евентуално възникване на огнище и бяха издадени указания за обществеността с мерки за защита.

В понеделник ще се проведе извънредна среща за готовността за новия вирус, която здравният министър Михалис Хаджипанделас свика спешно.