Основната цел вече е имотът да се ползва като второ жилище, което да служи за почивка, а не толкова да бъде отдавано под наем

И през второто тримесечие от годината при пазара на ваканционни имоти продължава положителната тенденция все повече българи да инвестират парите си в имоти, намиращи се на морските ни курорти, показва проучване на Arco Real Estate.

Сделките с ваканционни имоти са много активни, като купувачите са предимно с лични средства или използват частично банково кредитиране.

Основната цел вече е имотът да се ползва като второ жилище, което да служи за почивка, а не толкова да бъде отдавано под наем.

Купувачите искат да спасят спестяванията си от инфлацията, купувайки ваканционни имоти.

Едно от основните изисквания на клиентите е да няма такса обслужване, а районите, които са предпочитани от българските граждани, са предимно по Южното Черноморие.

Търсят се предимно студиа и двустайни апартаменти, за предпочитане напълно обзаведени и готови за живеене, като на повечето места вече минават психологическата граница от 1000 евро/кв.м.

Крайните цени на двустайните апартаменти варират между 35 000 и 65 000 евро, като тези цифри могат да са и по-високи в зависимост от големината, местоположението и вида на имота.

Според експертни данни поскъпването при ваканционните имоти за последната година е между 15 и 30%, а основания за това са поскъпналите строителни материали, активното търсене на този вид имоти и др.

Цената на самото жилище се определя и от района, в който се намира то, както и от местоположението му – по традиция имоти с гледка към морето или на първа линия са по-скъпи.

Източник и кадър bTV