"Очевидно е, че има мощен натиск по западна, евро-атлантическа линия да се направи проевропейска, проатлантическа и антируска коалиция, която да управлява важна прифронтова територия - каквато е България".

Това заяви пред БНР социологът проф. Иво Христов, бивш депутат от "БСП за България", и добави:

"Живеем в страната на неограничените възможности. Възможна е и коалиция "Продължаваме промяната" - ГЕРБ".

Той посочи, че в следващото Народно събрание се очаква да влязат от 6 до 8 партии:

"За да може да се създаде такова проатлантическо и антируско управление, сметката излиза само ако се съберат умнокрасивитетът от центъра на София и на още един-два града с масовката на ГЕРБ. Това е възможно, ако някои от досадилите на публиката играчи бъдат дръпнати на по-заден план".

Според него Кирил Петков няма да бъде фактор в следващото управление на България:

"Кой е казал, че Бойко Борисов ще се оттегли? Ще махнем Петков, а Борисов ще направи една крачка назад и така ще стане. Кой е казал, че Петков ще бъде изобщо фактор в следващото управление?".

Проф. Христов беше категоричен, че предстоят предсрочни избори:

"ГЕРБ иска избори, защото те излизат препрани и чисти само година след драматичните събития, които се случиха миналото лято. Толкова трае българската политическа памет. ... Ако "Демократична България" и ПП се явят заедно на изборите, това ще осигури парламентарни местенца на партокрацията на ДБ, която иначе е изправена пред кошмара да изпадне в рамките на статистическата грешка на следващия вот".

Прогнозата на социолога е за "тектонични събития" в световен план, сигналите за които в България остават незабелязани.