В последните дни и Кирил Петков, и Асен Василев смениха тона по отношение на РСМ. Сякаш и самият Министерски съвет, в тяхно лице, дръпна назад. Добре е, че тези позиции вече се артикулират и от изпълнителната власт. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Нямам усещането, че България води две външни политики относно Република Северна Македония. Не намирам разминаване в позициите на България. Тук говоря за Президентство, Министерски съвет, Народно събрание. Ако някои съветници на премиера настояват за друго, надявам се той да е взел мерки“, добави тя.

Според нея в РСМ нищо не направено по Договора за добросъседство: „Нямам информация нещо по темата да е помръднало“.

„Време е да признаем, че има натиск от страна на нашите европейски партньори“, категорична бе тя.

По думите й най-активната позиция по темата за правата на българите в РСМ е на държавния глава Румен Радев: „Президентът първи постави темата за правата на българите в Македония. Президентството е единствената институция, която провежда регулярни срещи с българите в Македония“.

Оръжия за Украйна

„Няма място за промяна на позицията на България. Тя е изстрадана. Буди недоумение фактът, че подобни важни новини научаваме от чужди посланици, а не от властта. Всяко скриване на подобна информация буди притеснение. Вчера г-жа Корнелия Нинова първа затвори вратата, днес премиерът Кирил Петков потвърди това“, коментира тя. Според нея въпросът е дали нотата няма никакъв генезис по-назад в миналото.

„Редно беше въпросът да бъде отнесен до заседание на Министерски съвет. Някак много бързо премиерът и вицепремиерът приключиха тази тема“, добави вицепрезидентът.

Президентството като инкубатор на политически формации

Илияна Йотова бе категорична, че президентството не е инкубатор на политически формации.

„Ако президентът реши да се занимава с политическо и партийно строителство, пръв ще го обяви. Познавам го достатъчно добре. Въпросът за моята политическа и партийна принадлежност отдавна е изяснен и не ме изкушават новите политически формации. Не съм престанала да бъда ляв човек. Не бих казала че проектът на Стефан Янев е ляв“, каза още тя.

Според нея страната ни има нужда от силни хора със силни решения, а не от нови играчи. Тя даде и няколко препоръки към новите управляващи. Основната –да не приличат на ГЕРБ.

„2020 година започна промяната в България и ние инвестирахме много очаквания, че след 12 години управление на ГЕРБ картинката трябва да се промени. Натоварихме управляващите с много очаквания. Аз лично още имам надежда, че тези очаквания ще се оправдаят. Новите управляващи не трябва да приличат на тези от последните 12 години. Те трябва да бъдат добри управленци и да поемат отговорности“, заяви тя.

„Все още има надежда. Сложни коалиции има навсякъде в Европа, кризата е еднаква за всички, важно е как се взимат решенията“, добави вицепрезидентът.

„Капсулирането в рамките на коалицията не е добрият път за България. При актуализацията на бюджета съюзник трябва да са синдикатите, съюзът на общините“, каза тя „съвсем добронамерено, защото й се искало да успеят“.

Провалът с бежанците

„Беше проведена много добре акцията за изтеглянето на хората от Украйна. Но оттам нататък провалите следваха един след друг. Изпуснаха се първите дни. Кампанията трябваше да бъде проведена по много по-различен начин“, смята Йотова.+