Радваме се, че голяма част от мерките бяха одобрени от работодатели и синдикати. Беше обсъдено предложението за индексация на пенсиите. Основният пакет мерки са насочени към източниците на инфлация по линия на вносните горива и по линия на хранителните продукти, където инфлацията идва директно от цените на зърното на международните пазари.

Това заяви финансовият министър и вицепремиер Асен Василев на брифинг след заседание на НСТС днес.

По думите му с този пакет се очакват няколко основни ефекта като подпомагане на семейства и уязвимите групи.

Представител на КНСБ каза, че синдикатите са резервирани относно приетите мерки:

„Според нас няма мерки за подкрепа на домакинствата от гледна точка на техните доходи. Подкрепяме мнозинството от мерките, по-конкретно: намаляване на данъчната основа. Това е някаква форма на необлагаем минимум.

Настояваме минималната заплата да бъде увеличена на 760 лв.“. От синдикатите настояват за ръст на доходите. Любомир Костов от КНСБ настоя за по-широка обществена дискусия за данъчната система в страната.

Според него няма да има ефект от нулевото ДДС на цената на хляба. „Настояваме за общ спад на ДДС на 15%”, заяви Костов.

„Не сме против почти 1,5 милиарда българското правителство да похарчи в подкрепа на адекватността на пенсиите. Но има и неща, които ни притесняват.

Не приемаме за разумна крачка вкарването на антиCOVID добавките в основния размер на пенсията”, заявиха още от синдиката. „Трябва да се обсъди и въпросът с новите пенсионери, които няма да ги получават”, казаха още от синдиката.

„Когато говорим за мерките, трябва да си дадем сметка каква част от тях са антикризисни и каква част не са. Надявам се този дебат да прерасне и в дебат за актуализация на бюджета“.

„Смятаме, че тези добавки за пенсионерите трябва да продължават да се изплащат дотогава, докато продължават кризисните периоди“, подчертаха от синдиката. От КНСБ поискаха дебат за максималния размер на пенсията: „КНСБ по принцип счита, че таванът на пенсиите трябва да падне“.

Васил Велев от работодателките организации изрази мнение, че има два основни проблема. Първият е инфлацията: „Има средно 40% ръст на цени на производител“.

Според него все още не е адресиран проблемът с инфлацията. Като източник на инфлация посочи завишените цени за електроенергия:

„Проектът за решение на КЕВР минира едно добро решение за компенсация на цените на електроенергията.

Високата инфлация освен, че обезценява доходите, но и прави това със спестяванията на хора и възможностите им за инвестиции“. Той подчерта, че работодателите се борят за по-висока средна работна заплата.

Велев каза, че не подкрепя увеличаването обратно на 20% на ДДС: „Също така не смятаме, че правилно са адресирани мерките за подкрепа заради скъпите горива. Подкрепят се всички, а би следвало да се подкрепят само тези, които не могат да си го позволят.

Ние оставаме в очакване на решението за компенсиране на цените за електроенергията“.

В брифинга взе участие и Георги Гьоков: „Максималният осигурителен доход ще се увеличава. Работим по формула, която до края на годината ще стане ясна“.

„Инфлацията в България е 12,1%, а в еврозоната е 8%. При нас основно се усеща инфлацията в енергията и храните. Това, че инфлацията е по-висока е резултат от това, че в потребителската кошница тези продукти заемат основно място“.