Започва решаваща политическа седмица, която може да пренареди политическите карти. На масата са сложени две теми - цените и условията, при които страната ни получава природен газ, както и предстоящото решение за военна помощ за Украйна. Енергийните министри от Евросъюза се събраха извънредно в Брюксел заради спрените доставки на руски газ, а у нас не спират политическите престрелки.

Едни от най-големите производства обявиха готовност за протести. Отброяваме решаващи часове и до извънредното заседание на Народното събрание, на което трябва да се реши ще даде ли България оръжия на Украйна или не. Заради спрените доставки на газ от Русия, бизнес и потребители плащали в пъти повече, а управляващите обслужвали само своите интереси, твърдят от ГЕРБ.

„Каква схема, каква далавера, каква корупция. Как обслужват Путин - дикторът и агресорът, за сметка на българския потребител, бизнес и всички останали. Абе, страшни схемаджии. Просто евала. Това е нещо, което не може да си го представите”, каза в пресконференция бившият премиер Бойко Борисов.

Повод за критиките на ГЕРБ е начинът, по който сега страната ни купува газ. И по-точно компанията „Мет Холдинг“, в чието ръководство е бил и настоящият директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. Как се е стигнало до избора на тези доставчици обясниха от "Булгаргаз". В позиция до медиите те посочиха, че веднага след спирането на газа са се обърнали към 12 търговци. Но от повечето са получили отказ.

"След извършен анализ на подадените предложения, класирани бяха седем оферти от трима доставчици при критерий „най-ниска доставна цена”, обясниха от газовото дружество. А управляващите видяха в критиките на ГЕРБ друга цел.

„Те се опитват да вкарват клинове в коалицията, да я дестабилизират, да съумеят под една или друга форма отново да бъдат част от управлението”, убеден е Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

Освен за доставките, бившите управляващи атакуваха и заради цената. Те изчислиха с колко ще поскъпне природният газ за месец май – с 35,3%.

Със сметката на цената обаче се затрудни едрият бизнес. И обяви – не се знае ще има ли доставки на газ, докога ще има и на каква цена.

„Ние ще разберем каква е цената чак на 10-и май. Дотогава ние ще сме работили, без да знаем какви ще са ни разходите. Не може да се планира абсолютно нищо. Те казаха, че до края на месец май са гарантирани доставките, но след май идва и юни”, заяви Ивайло Найденов от Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Освен отговори, от бизнеса поискаха от властта и гаранция за това, че няма да има шоково поскъпване на цената на природния газ.

„Ние не можем да поемем такова увеличение. Някои предприятия ще намалят производството, да не използвам и по-силни думи”, допълни Найденов.

Всъщност, последната известна цена на природния газ у нас беше към 30 април. От 1 май каква е тарифата, по която реално в момента се използва газ, никой не знае. Решение на енергийния регулатор се очаква на 10-и. Дотогава не само бизнесът, но и домакинствата на природен газ не знаят колко скъпа ще им излезе сметката. Бизнесът обяви, че е готов на протести.

От „Булгаргаз” отричат дружеството „Мет Холдинг“ да е посредник. Било дружество доставчик като „Газпром”. Опитите на NOVA да се свърже с „Мет Холдинг“ останаха без успех, но пък получихме на електронната си поща справка за работата на дружеството на европейския и българския пазар. От нея е видно, че „Мет Холдинг“ е оперирала на българския пазар и в предишните години. Ако вземем, например, продажбите на едро - през 2019-а са продали у нас 79 милиона кубични метра, през 2020-а - 57 милиона, миналата 2021-а те вече са 304 милиона кубични метра, а за първите четири месеца на тази година, преди да бъдат спрени доставките, „Мет Холдинг“ отчита продадени 115 милиона кубични метра.