Ще съдим Газпром. Причината е, че той спря да изпълнява договора едностранно. Това, което Брюксел много ясно заяви, е, че плащания са в нарушения на санкциите срещу Русия, така че няма как това да бъде направено по начина, по който „Газпром” го изисква от нас, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който заедно с енергийния ни министър Александър Николов, е на официално посещение в Брюксел.

"В момента има газ, който пристига на терминала в Ревитуса, а от Гърция получаваме и допълнителни количества. Ние поискахме това да не е решение само за България. Инфраструктурата, която имаме за пренос на 20 млрд. куб. м., се използва за Европа и региона и благодарение на това, у нас ще се намира Регионален координационен център, който се очаква да заработи в следващите две седмици", каза още Василев, предаде Днес.бг.


По думите му цената, която България очаква, може да бъде много по-добра от тази на „Газпром”.


Министърът на енергетиката Александър Николов обясни, че ако договорките, които се опитват да направят, станат реалност, има шанс цената на природния газ у нас да остане без промяна.

„В момента много внимателно се оглеждат договорите. Ние сме поискали правна помощ за Арбитража, както и да се провери дали няма използване на доминиращо положение на пазара при едностранното прекратяване на договора, така че да се задействат юридическите екипи на Европейската комисия. Ако имаме основание, ще съдим „Газпром”, заяви вицепремиерът Василев.