Гърция е енергийно подсигурена, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис след края на извънредно заседание на правителството, съобщава гръцката телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

Заседанието беше свикано по повод решението на „Газпром“ да спре доставките на природен газ за България и Полша. По време на срещата Мицотакис е подчертал, че не се очакват смущения в доставките на природен газ за Гърция, а следващите плащания към “Газпром“ ще бъдат направени в края на май.

От министерството на енергетиката вече беше оповестен план за покриване на енергийните нужди на страната при всеки възможен развой на ситуацията, посочва телевизията.

Гръцкият премиер обеща помощ на София след като „Газпром“ реши да спре доставките на природен газ към България, съобщава телевизия „Скай“. Заявката беше направена преди началото на извънредното заседание на гръцкото правителство.

Телевизията цитира съобщение на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър, че действията на Русия не са изненадали Брюксел. Фон дер Лайен подчертава нуждата от солидарност между страните-членки на ЕС в покриването на нуждите от природен газ както на Полша, така и на България.



Ройтерс съобщи за разговор по телефона между Кириакос Мицотакис и премиера на България Кирил Петков, провел се по-рано днес и по време на който Мицотакис е обещал помощ на България.

"Премиерът каза, че Гърция ще помогне на България да се справи с новата ситуация, причинена от руските решения в енергетиката", съобщи офисът на Мицотакис в изявление без повече подробности.

Гръцки източник, запознат с темата, е казал пред Ройтерс, че Атина може да помогне на София, като обърне потока на синьото гориво по газопровода "Турски поток", механизъм, който е бил използван и преди.

Ройтерс цитира източник на гръцкото министерство на енергетиката, че България вече е резервирала количества втечнен газ, които да бъдат транспортирани през терминала Ревитуса, намиращ се в близост до Атина.

Мицотакис заяви, че дълго отлаганата газова връзка между Гърция и България трябва да е готова през юни, е съобщил Петков по повод разговора с гръцкия премиер.

„Той (Мицотакис) също потвърди за съвместни действия по диферсификация чрез втечнен природен газ“, е заявил още българският премиер.

Гърция разчита на руски газ за повече от 30 на сто от годишните си енергийни нужди и следващото плащане към „Газпром“ трябва да бъде направено през май по силата на договор, който изтича през 2026 г., отбелязва Ройтерс.

Атина още не е пояснила как ще направи плащането, но твърди, че може да избегне проблеми с доставките, дори ако Русия ги преустанови.

В плана за реакция при непредвидени обстоятелства Гърция предвижда допълнителни количества на втечнен газ и доставки по газопровод от Азербайджан и превключване на дизел за четири работещи на газ електроцентрали. Като временна мярка е заложенo и увеличаване на миннодобива за следващите две години.