Политологът Слави Василев и социологът доц. Петър Чолаков влязоха в лют сблъсък, коментирайки горещите теми от деня, свързани с решението на "Газпром" да остави България без руско синьо гориво.

"Днес е дефиницията на политическия тайфун, всеки е срещу всеки", каза пред bTV Василев по повод разразилата се след това политическа престрелка.

"Напрежението от конфликта в Украйна се прехвърли и във вътрешната политика. Това не е добре, защото България не може да се защити.

Намерението управляващите за внос на втечнен газ не е устойчиво решение. Българското правителство трябва да намери устойчиво решение, а от изявленията на правителството се разбира, че трайно сме решили да затворим вратата на руския газ. Това ще е неадекватно решение", заяви Василев.

"Така си надробихме попарата, че очевидно трябва да си я изсърбаме. България очевидно не е подготвена да посрещне идващата от Русия криза. Ако някой си мисли, че можем да излезем сухи от водата – няма да можем да го направим", отбеляза Слави Василев.

Петър Чолаков обаче бе на съвсем друго мнение. Според него запаси от газ имаме за поне месец. "Европейският съюз каза, че ще бъдат осигурени доставки на газ. Решение на този проблем ще бъде намерено. Може би цената на газа ще бъде малко по-висока, но тази по-висока цена си заслужава в името на това да запазим достойнството си", добави той.

Политическият анализатор коментира и днешната първа пресконференция на управляващата партия "Продължаваме промяната". "Мисля, че по-рано трябваше да покажат мускули. С днешното изказване на вицепремиера Василев, че позицията на президента за Украйна е позорна, разводът вече е факт", подчерта доц. Чолаков.

"Кремъл ще постигне целта си, ако ние клекнем и покажем, че се поддаваме на натиск и на внушения. Ако кажем, че сме готови да си плащаме газа в рубли, тогава Кремъл побеждава", добави той.

"Досега си навеждахме главата и виждаме какво става. Години наред изпълнявахме руските енергийни проекти, затова се докарахме на този хал, коментира доц. Чолаков.

"Трябва да проявим твърдост по отношение на имперските намерения на Кремъл", категоричен бе доц. Петър Чолаков.

Според Слави Василев пък трябва да сме против войната, но да не наливаме масло в огъня. "Българският национален интерес е мир и спиране на войната и се надявам правителството да го осъзнае", заяви Слави Василев.