Икономическата война ескалира и рискът за България се повишава във всеки един момент,коментира президентът Румен Радев спрените доставки за България от „Газпром“.

„Неслучайно отдавана призовавам за внимателно и отговорно отношение на България към конфликта, който влияе пряко за живота и благосъстоянието на българите както у нас, така и на българите в Украйна“, посочи той.

Президентът смята, че създалата се ситуация ще бъде истински тест за европейската солидарност.

„Ще помогне ли и как ЕС на енергийно най-зависимата и най-бедна държава“, пита още Радев.

Според него България навярно ще намери алтернативни решения, но това ще изисква време и средства и ще означава много по-високи цени и рискове за доставките.

Той поиска отговор от правителството защо е спрян газът само на България и Полша.
„Правителството дължи отговор на гражданите чии интереси обслужва и е крайно време да даде ясно доказателство, че осъзнава и отстоява и в действията си се ръководи от националния интерес“, каза Радев.

Президентът отново се обяви против предоставянето на оръжия на Украйна от наша страна.

„Категорично не на престояването на военна помощ, защото това означава стъпка пряко към въвличането на България в този конфликт. Като че ли призивите за мир заглъхват и на тяхно място ескалира войнствената риторика“, каза Радев.

Той добави, че вече излиза информация, че българско оръжие се използват в Украйна.

„Недоумявам как министърът на икономиката ще обясни на левите хора, които винаги са били срещу войната как се подхранва тя“, посочи президентът.