Бившият служебен премиер, бивш министър на отбраната в редовното правителство и бъдещ партиец - Стефан Янев, се обяви днес категорично против България да изпраща военна помощ на Украйна и допусна, че самата Украйна е можело да бъде агресорът.

"Украйна знае какво прави и взима рационални решения. Трудно е да преценим дали Украйна не би била агресор в един друг вариант - да нападне тези области там - Луганск и Донецк. Страданията на хората щяха да бъдат същите", каза той в ефира на бТВ, допълвайки, че не било сега въпрос да се обръщат възможните ходове на историята.

Според Янев нападнатата от Русия преди близо два месеца страна "има достатъчно военна помощ отвсякъде и още военна помощ би било грешка". Затова България да помагала както и до момента - само хуманитарно.

Янев обяви също така, без да се позове, че пращаната сега от различните държави военна помощ "бива унищожавана още по пътя на украинска територия в рамките на 24-36 часа". Това трябваше да обоснове допълнително тезата му, че помощ от военен характер нямало смисъл да се изпраща.

Бившият премиер в правителствата на президента Румен Радев обяви още, че партията, която готви, ще е готова скоро."Надявам се скоро, на финалния етап сме, така да се каже", заяви той.

Партията няма да има традиционна идеология, разбра се за пореден път от думите му. "Ляво-дясно" вече не било толкова интересно - хората се объркали от идеологемите, заяви. Щяло да е проект на хора, "които милеят за България".

Политолозите отделят място на бъдещата партия в сегмента, заеман сега от определяните като проруски парии БСП и "Възраждане".