Трима преговарящи от украинска страна, включително и руският олигарх Роман Абрамович са били отровени в нощта на 3-ти срещу 4-ти март, съобщават от разследващия сайт “Bellingcat”. Информация се появи и в “Wall Street Journal”. Твърди се, че Абрамович в момента е в добро състояние.

Според твърденията четиримата са проявили симптоми на отравяне с химическо оръжие. Не е ясно дали става дума за Новичок. Не се съобщава и кои са делегатите от украинска страна. Според твърденията на “Bellingcat” обаче, налице са доказателства.

Информацията за потенциалното отравяне на Абрамович е потвърдена и от негов говорител.

Wall Street Journal съобщи, че предполагаемото отравяне е организирано от лица от руска страна, целящи да саботират преговорния процес.

Съобщението за отравянето на Абрамович и тримата украински преговарящи идва на фона на отравянето на опозиционерът Алексей Навални - един от най-върлите критици на президента на Русия Владимир Путин. Той бе отровен с Новичок и се лекуваше дълго време в Берлин. При връщането си от германската столица бе задържан на летището от полицията и осъден заради нарушение на условната си присъда.