Съдът в Москва призна американската компания Мета за екстремистка организация и забрани Фейсбук и Инстаграм в Русия.

Удовлетворява се искането на Генералната прокуратура за забрана на дейността на компания Мета”, обяви решението съдия Олга Солопова.

От съда уточниха, че решението влиза в сила незабавно.

По-рано днес представител на корпорацията заяви, че руският съд няма право да разглежда заявлението на Генералната прокуратура и настоя да се прекрати производството по делото.

От Мета съобщиха, че на компанията не ѝ е било предоставено достатъчно време за изготвяне на позиция и поискаха назначаването на лингвистична експертиза – искане, което съдът отхвърли.

Генералната прокуратура на Русия подаде на 11 март заявление в съда за признаване на компания Мета за екстремистка организация и настоя да бъде прекратена дейността ѝ на територията на русия.

По-късно Следственият комитет повдигна наказателно дело срещу корпорацията заради незаконните призиви на Фейсбук и Инстаграм към насилие срещу руски военнослужещи.

В съда представител на Мета заяви, че "след обществения дебат" компанията вече е променила политиката си и смята, че "русофобията и призивите за насилие срещу руски граждани са неприемливи".