Около 25 000 са настанените у нас до този момент по програмата с хотелите, а около 50 хиляди са всички, които са останали в България. Това обяви полк. Валери Рачев на брифинг на Оперативната координационна група, отговаряща за евакуирането и подслоняването на бежанците от Украйна.

До този момент в България са влезли около 94,5 хил. украинци, но около 50 хил. от тях са останали.

"За вчерашния ден през страната са преминали 4556 души и са останали 2356", коментира той. Рачев допълни, че за вчерашния ден са настанени украински семейства в Кранево, Варна и Горна Оряховица.

По думите му до този момент държавата е настанила централизирано повече от 25 хил. души, което представлява 85 240 реализирани нощувки от началото на кампанията досега. В това число не влизат бежанците, които сами организират своя престой и настаняване у нас.

Над 150 служители от полицейските структури вече са обучени да работят със софтуер за регистрация, допълни още Валери Рачев. Като положителен пример той даде първия случай на украинец с документ за временна закрила, който е поискал да си открие банкова сметка у нас.

От своя страна вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова заяви, че обстановката в страната изглежда спокойна и ситуацията е под контрол.

Константинова припомни, че в България вече съществува процедура за издаване на документи за временна закрила, каквато все още не е започнала в някои други европейски страни.

"В някои държави такъв документ още не се издава", коментира вицепремиерът. Тя отбеляза, че бягащите от военния конфликт в Украйна, които са пристигнали у нас, вече получават необходимите грижи.