Опозицията в Царево чу от трибуната на Общинския съвет отговорите на кмета Георги Лапчев по редица въпроси, поставени му от представителите й в местния парламент. На последната общинска сесия кметът Лапчев отговори за ледения хаос по улиците на Царево на 24 януари. „Снегопочистването на територията на България се подчинява на наредба от 2012 година. За да има снегопочистване, трябва да има снежна покривка над 10 см. На 24 януари снежната покривка е била между 2 и 3 см. Единствено ситуацията, която никой не може да обясни е защо толкова рязко паднаха температурите и този почти дъждосняг много бързо замръзна и превърна улиците в ледени пързалки. Факт, че това се случи, никой не го отрича. Разпространената от вас новина доведе до 2 неща. Едното е, че шофьорите бяха обиждани, че са лоши шофьори, че са пропуснали да си сложат зимните гуми и че се получи една лоша психоза. Питате дали ще има наказани хора за случая. Доколкото знам вече има и това е шофьорът на противопожарния автомобил, именно заради широката обществена разгласа, в която вие взехте участие. Заради нея човекът, който е с 30-годишен стаж като пожарникар го наказаха, дано да не си загуби работата. Понякога ситуацията е много по-различна от тази, която ни се иска да видим по медиите.“, обясни Лапчев за обстановката на 24 януари. Тогава на направени клипчета се виждаше как противопожарен автомобил занася по заледената улица и се удари в камион.

„Лично говорих с началника на пожарната, няма такова нещо, каквото твърди кметът. Шофьорът не е наказан. Как да вярваме на това, което кметът говори от трибуната?! Оказва се, че голяма част от нещата е неверни. Не говори истини пред Общинския съвет и съответно – пред жителите на Царево.“, коментира по-късно общинският съветник от опозицията, който беше отправил питането за ледената обстановка.

„Това е също като съчинението му за пречиствателната станция до Синеморец. Преди време отправих питане какво се случва с това съоръжение и днес кметът заяви, че е предприел мерки и действия, дори бил изготвен идеен проект и го дал за одобрение в РИОСВ, но...“, коментира още Пейчев.

Пред Общинския съвет кметът Лапчев заяви, че няма нито едно пречиствателно съоръжение, което да е построено само от община. „Държавата е онази, която може да подпомогне общината, да намери финансови ресурси чрез свое предприятие. Общината е направила проекти, които е защитавала.“, каза Лапчев.

„Г-н Лапчев пропусна да обясни в своя отговор, че идейният проект за пречиствателна станция е на фаза „картинка“, изобщо не е бил съгласуван с никого, а на всичко отгоре въпросната „картинка“ е била позорно отхвърлена. Разбира се, в отговора си не каза и това, че Синеморец ще има да чака пречиствателна станция“, реагира Емил Пейчев.

Близо час кметът Георги Лапчев отговаряше на поставените му въпроси.

„През месец януари отправих запитване до общинската администрация за приходите през 2021 год. от туристически данък, от такса „Битови отпадъци“ и от продажби на общински имоти. Естествено, кметът не ми отговори писмено, а днес от трибуната на Общиския съвет ми заяви, че тази информация е публична и ми препоръча да чета, да се запозная и да я гледам. Честно казано, в Царево ние и местното самоуправление се въртим в омагьосан кръг. Ние питаме, кметът отговаря ни със съвет да питаме. И все твърди, че вратата му е винаги отворена. Добре, ако трябва ще отида до вратата му и пак ще го питам какви са приходите в общинския бюджет през 2021 год. от туристически данък, от такса „Битови отпадъци“ и от продажби на общински имоти.“, добави Пейчев.

В началото на заседанието в понеделник петимата представители на опозицията в Общинския съвет внесоха докладна записка с предложение за оказване на помощ към Тодор Тодоров от Ахтопол, чийто дом изгоря при пожар в събота срещу неделя. Общинските съветници поискаха да бъде гласувано настаняването на потърпевшия човек в общинско жилище, както и да му бъдат отпуснати средства за закупуване на строителни материали. След направена почивка, в която мнозинството се запозна с внесената докладна записка, тя не беше включена в дневния ред. Обяснението беше, че не това е редът за настаняване в общинско жилище и че администрацията вече е предприела действия за подпомагане на мъжа.