„За да има промяна в България, тя трябва да започне отнякъде. Какво по-високо място за промяна, ако не да се смени настоящият президент Румен Радев с нов? Това ще бъде разбрано в Брюксел, Вашингтон и дори Москва”, каза в Бургас евродепутатът от ГЕРБ-СДС Александър Йорданов, който днес заедно с кандидати за народни представители на коалицията от Бургаски регион се срещна с жители на морския град. Интересът към посещението му бе голям и заедно с бургазлии той коментира някои от най-наболелите теми, като едновременно с това ги призова да подкрепят листата на ГЕРБ-СДС и специално лицето на сините в нея – финансистът Димитър Петров, който е на шесто място.

На срещата с граждани присъстваха и Жечо Станков, Деница Николова, Тодор Йосифов, Стефана Караджова, Андрей Рунчев, Павел Чепов от листата на коалицията.

„ Надеждата ми е, че проф. Анастас Герджиков ще бъде новият президент на България и това ще е за добро. Защото той е безспорен професионалист в своята сфера и защото като характер разчитам на умерен, спокоен, разумен човек, който може да подаде ръка, а не да размахва юмрук. Изобщо бабаитлъкът в българската политика, на който стана символ Румен Радев, трябва постепенно да изчезне. Ние не можем да учудим света с бабаитлък, нека го учудим с акъл. Моят призив като човек с житейски и политически опит, човек на възраст, е да се върнем към нормалността, а по европейски нормалност означа партията, която е спечелила изборите, да направи правителство”, каза Йорданов. Той прогнозира победа на парламентарния вот на ГЕРБ-СДС.

„Проблем е обаче защо след толкова голяма и агресивна кампания от повече от година срещу ГЕРБ, тази партия ще спечели изборите. Никой анализатор не казва защо така се случва. По принцип избори се печелят от успешните партии, неуспешните ги губят. А кои са неуспешните партии в България? Тези, които твърдяха, че искат промяна, а не могат да спечелят вота. Първата промяна във всяка партия е, ако е опозиция, но спечелвайки изборите дойде на власт. В България обаче се налага тезата, ако може с някаква комбинация, далавера, загубилите изборите да се обединят срещу победителите. Това е все едно един отбор да спечели футболния шампионат, но да се съберат няколко други и да решат да го махнат и те всички да застанат на първото място. Този мошенически подход, който е крайно неевропейски и непочтен сам по себе си, е и една от причините за настоящата политическа криза, която доведе до два парламента с тотална некадърност в тях, непрофесионализъм, агресия, омраза и хората нарекоха тези парламенти циркове”, каза Александър Йорданов.

Евродепутатът заяви, че хубавата новина е, че ГЕРБ-СДС ще спечели изборите и ще получи възможността да състави правителство. И призова партиите, които са загубили изборите, да подкрепят победителя.

„Това е нормалната европейска политическа практика, балканската може да е друга, но така е в Европа. При победа, ГЕРБ – СДС трябва да получи мандата си и да се започнат преговори с другите партии. Тук веднага искам да кажа и съм го казвал 30 годин, че който се събере с БСП, е предател на българската демокрация. За мен няма две мнения. В този смисъл - моят съвет е ГЕРБ по никакъв начин да не търси БСП. Нека с БСП се прегърне с „Демократична България”. Повечето от тях са деца на бивши яки комунисти и агенти на „Държавна сигурност”. Ако искат те да подават ръка на БСП”, заяви Йорданов.

Той коментира остро новия проект „Продължаваме промяната” на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

„Този проект цели да продължи дестабилизацията в България под формулата „Продължаваме промяната”. Откакто Аен Василев и Кирил Петков се появиха в българската политика и в управлението на страната кризата продължи – цените хвръкнаха нагоре, доходите спадат надолу. Реално при тях промяна няма, а освен това Кирил Петков се оказа като човек измамник. Никой не може да ме убеди да гласувам за партия, чийто лидер е лъгал българската държава най-безцеремонно и заедно с президента Радев е нарушил конституцията. Съветът ми лично към Кирил Петков е да подаде оставка от участието си в изборите и да се оттегли, ако иска да покаже, че има почтеност в политиката”, каза Александър Йорданов.

Той добави, че България трябва да има правителство, което да е стабилно, редовно, да изкара мандата си и поне половината в него да са умни хора. Защото, за да се справим с тази КОВИД криза, на нас ни трябва животоспасяващо правителство и президент, които ясно да зададат посоката на действие.

„В Брюксел съм говорил с колегите от Здравната комисия в Европарламента. На тях най-много им правеше впечатление, че България в началото на кризата предприемаше много по-адекватни мерки в сравнение с други големи европейски държави, като Италия, Франция, Белгия, Великобритания. Всички тогава бяха в легнало положение пред КОВИД кризата. Единствено Бойко Борисов, който тук коментираха, че бил такъв и онакъв, се оказа, че взема правилните решения. Но защо правителството на Борисов вземаше правилни решения? Беше събрал най-добрите лекари - проф. Мутафчийски, Кантарджиев, Кунчев, Балтов и формира национален щаб, който заставаше всяка сутрин в 8 часа пред цяла България и открито казваше на хората, дори ги молеше какво да правят”, каза Александър Йорданов.

Той призова бургазлии да подкрепят листата на ГЕРБ-СДС. На предстоящия парламентарен вот на 14-ти ноември коалицията се явява с номер 32 в бюлетината.