От Съюза на демократичните сили настояват "сега и веднага, оставките на министър-председателя, на министъра на здравеопазването и на министъра на енергетиката, а, техният работодател и кандидат за нов мандат за президент на България, Румен Радев, да преосмисли оставането си в предизборната кампания!".

В своя декларация сините изтъкват, че и двете служебни правителства се провалиха във всяка една сфера на управлението. Те припомнят, че още на 19 юли поискаха оставките на служебните министри.

Ето и пълният текст на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА СДС

Ние, от Съюза на демократичните сили, искаме, сега и веднага, оставките на министър-председателя, на министъра на здравеопазването и на министъра на енергетиката, а, техният работодател и кандидат за нов мандат за президент на България, Румен Радев, да преосмисли оставането си в предизборната кампания!

Само за шест месеца, управлението на Румен Радев, чрез назначените от него две служебни правителства, доведе страната ни до дъното, по всички показатели.

  • Некомпетентно и безотговорно управление на Ковид-кризата;
  • Провал на ваксинациите;
  • Невиждана по размерите си енергийна криза, заради която много бизнеси фалират;
  • Категорично несправяне с галопиращата инфлация;
  • Неадекватност, довела до тежко екологично замърсяване от потъналия кораб VERA SU.
  • Провал при управлението във всички сектори

Думата за това е само една – ХАОС!
Невиждан ХАОС!

Затова, от Съюза на демократичните сили настояваме за:

  1. Незабавна оставка на министър-председателя Стефан Янев!

И двете служебни правителства, под неговото ръководство, се провалиха във всяка една сфера на управлението!
България се тресе от нерешени проблеми.
Бизнесът е в безизходица. Хората са отчаяни и уплашени.

  1. Незабавна оставка на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров!

Министър Кацаров създаде невъобразим хаос в здравеопазването! Последната му прибързана заповед, за въвеждане на Здравен сертификат, ще доведе до дискриминация спрямо българските граждани. Тя няма да прикрие абсолютния провал на ваксинационната кампания срещу Ковид 19 и стотиците загубени животи, всеки ден.
Вместо активна кампания за ваксиниране на хората станахме свидетели на фатално бездействие, пред задаващата се четвърта вълна.

Затова, ние, от СДС, още на 19 юли, първи поискахме оставката му.

  1. Незабавна оставка на министъра на енергетиката Андрей Живков!

С действията и бездействията си министър Живков допусна невиждана по размерите си криза в Енергетиката. Вече месеци наред цените на електроенергията за българския пазар са рекодно високи.

Започнаха фалити на малки и големи бизнеси, което ще доведе до безработица и социална нищета. Няма бизнес в света, който да може да устои на непосилните цени на тока, без адекватни действия, от страна на правителството!

  1. Призоваваме сегашният държавен глава Румен Радев който, е основният виновник за провала на неговите две служебни правителства, който се провали като “обединител” на нацията, който допусна нарушаване на Конституцията на България, с назначаването на нелигитимен член на Служебното правителство, да преосмисли участието си в предстоящите избори.

Ние, от Съюза на демократичните сили, пишем всичко това, с тревога и страх за бъдещето на България! И бием камбаната, защото, точно ние, от СДС, помним как трябваше да възстановяваме банкрутиралата България, завещана ни от правителството на БСП и Жан Виденов, и предупреждаваме, че това не бива да се случва отново.

Принудени сме да насочим Предизборната ни кампания към категорични действия срещу проваленото Служебно правителство на Румен Радев!

Искаме незабавни оставки!