Парламентът свърши добра работа - щастлива съм, че не допуснахме да се нарушат Конституцията и Правилника. Това каза председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус"-

Тя коментира като цяло работата на парламента.

"Приехме актуализацията на бюджета. Това, което направи парламентът е, че тук ние дадохме допълнително 16.5 млн. за култура, което въобще не е малко на фона на това, че дори министърът беше забравил да си предвиди актуализацията във внесения бюджет.

Дадохме допълнително 70 млн. за земеделие, 70 млн. за туризъм, 60 млн. за мигрантския натиск", каза тя. По думите й парламентът е предвидил в бюджета и пари за общините.

"Парламентът свърши добра работа. Бяхме критикувани по отношение на това, че сме забавили създаването на комисиите. Радвам се, че днешното заседание се проведе на тази дата. Мисля, че е знаково.

Ако се беше провело вчера или в понеделник, тогава щяхме да разгледаме само точката, свързана със закриването на Бюрото. Днес успяхме да приемем на първо гласуване Закона за съдебната власт, което е знак, че имаме воля да започнем съдебната реформа.

Надявам се следващият парламент да се обединим, да бъдем повече единни, да бъдем повече смирени и да можем да започнем наистина съдебната реформа. Всички знаем и вие и ние, че там са ни необходими много гласове", каза още Ива Митева.

"Приехме почти всички ратификации, които трябваше да приемем, приехме включително Доклада на Временната комисия за полицейското насилие. Успя да се внесе във вчерашния ден и Докладът на Комисията по ревизия. Тези два дни бяха полезни и свършихме добра работа", заяви още председателят на 46-ия парламент.

Тя се обърна и към журналистите и операторите в парламента. "Да ви благодаря, да благодаря за почтеността и коректното отразяване. Надявам се да се видим отново и се надявам вратите на Народното събрание да бъдат отворени винаги за вас, както бяха в този парламент", каза още Ива Митева.

От утрешния ден категорично няма да ползвам охрана", добави тя.

"Мисля да не ползвам охрана. Днес точно това разговарях с колегите от НСО по отношение на заплахата дали трябва да имам някакъв вид по-засилена охрана.

Отговорът беше: не. И от утрешния ден категорично няма да бъда с охрана и няма да ползвам специализиран транспорт", посочи още Ива Митева.

Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева отговори и на въпрос дали ще се кандидатира пак за депутат. "Имах колебания дали да се занимавам с политика и мисля, че ако вие бяхте на мое място, също щяхте да имате тези колебания. Наистина не е лесно. Отстрани нещата изглеждат много различни.

Когато влезете тук в Народното събрание, нещата са много по-различни. Струва ми се, че съм длъжна да опитам за последен път", допълни още председателят на парламент.

Тя уточни, че ще се яви като кандидат за депутат от "Има такъв народ", но не смята да става член на партията.

Тя обърна внимание, че този парламент е първият, който е приел нов правилник. "Ние за 15 дена успяхме да напишем съвсем нов правилник, да направим предложения по него и да го приемем. Заради това и комисиите малко по-късно бяха създадени", допълни още тя.