В понеделник категорично няма да има извънредно заседание на парламента. Това заяви председателят на Народното събрание Ива Митева пред Бтв.

По думите й, не може да насрочи такова заседание в понеделник, защото това ще бъде в нарушение на правилника. Според него доклад не може да се обсъжда, ако не са изминали 72 часа от неговото раздаване на депутатите.

„Нямам информация, кога ще бъде разпуснато Народното събрание. Надявам се, че ще може да проведе заседанието си в сряда. Не съм насрочила извънредно заседание за понеделник, защото предложението постъпи в деловодството късно през нощта петък срещу събота“, обясни Митева.

Митева призова президента Румен Радев да не разпуска Народното събрание преди сряда, за да може да се състои това последно заседание.

Припомняме, че след актуализацията на бюджета, гласувана на среднощно заседание на парламента в нощта на петък срещу събота, "Демократична България" предложи да се свиква извънредно заседание на парламента в понеделник от 13 ч, за да бъдат приети окончателно промените в закона, свързан с Бюрото за защита на свидетелите, което се прехвърля от главния прокурор към правосъдното министерство.

Източник: БНТ