Със скандал започна днешното заседание на Правната комисия към парламента. На него се обсъждат предложенията Бюрото за защита на свидетели да бъде прехвърлено от главния прокурор към Правосъдното министерство, както и закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата.

Преди това обаче депутати от ГЕРБ поискаха в дневния ред на заседанието да бъде включен проект за промени в Изборния кодекс. Предложението бе отхвърлено от председателя на комисията с мотив, че дневния ред вече е гласуван. Това доведе до недоволство.

„Виждаме, че снощи при нарушаване на всички правила в почивката свиквате правна комисия, за да бързате, а всъщност важно е да организираме изборите така че всеки гражданин да има желание да гласува. Вие просто нямате желание ... Това се прави да се угоди на президента, НС работи на ръба на Конституцията, каза Николина Ангелкова от ПГ на ГЕРБ-СДС.

А след това се стигна до обиди и обвинения.
„Реформата, която искате да направите за ден - за два е важна. Защото ще паднат актове на олигарси и вие сте за това”, заяви Ана Александрова от ГЕРБ-СДС.

След спор и напрежение депутатът от ИТН Радостин Василев заплаши, че ще се обади на телефон 112 заради негова колежка от комисията.


За да бъдат приети окончателно промените, трябва да бъдат гласувани и в пленарната зала.