До края на деня ще бъде взето решение дали ще се ваксинираме с трета игла срещу COVID-19. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров в отговор на въпрос на NOVA.

В същото време Световната здравна организация призова за мораториум върху поставяне на трета игла поне до края на годината.

От СЗО настояват въвеждането на трета доза срещу COVID-19 да се отложи, за да има ваксини за по-бедните страни. Причината е, че там темпът на ваксинация е изключително нисък – под 10 процента. Въпреки това, всяка държава може сама да реши дали да пристъпи към поставяне на трета игла, или не.

Експертите у нас обсъждат при какви варианти да се прилага трета подсилваща доза. Ако решението им е „за“, такава ваксинация ще се прави, въпреки призива на СЗО. Ако становището е против, ще се чака решение на Европейския лекарствен регулатор.

Експертният съвет, който заседава, има задача да отговори на няколко въпроса, поставени от здравния министър.

„Удачно ли е да се поставя такава ваксина? Колко време е необходимо между втората и третата доза според тях? Може ли да се прилага различна трета доза от тази, с която е извършена първоначалната ваксинация? И при какви хора е подходящо да се прилага, с допълнителни заболявания, възрастни“, запита д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазнваето.

Ако вирусолози и имунилози са "за" въвеждането на бустерна доза, това ще стане, "незабавно".

„Ще е по подобие на това, което взеха други европейски страни за „оф лейбъл“ употреба на такава трета доза“, дова Кацаров.

Докато се очаква решение, различни експерти изказаха мнението си. Според част от медиците, третата игла не може да е за всеки.

Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, заяви, че третата доза ще бъде за определени групи от хора със съответни показания.

Проф. д-р Мария Николова, клиничен имунолог, смята, че ако се наложи, ще се прилага бустерна доза на хората с проблеми с имунната система, с по-слаб имунен отговор.

Възможно е допълнителната ваксина да е само за тези, които са в по-напреднала възраст – над 60 години. За всички останали трета игла е излишна, смятат имунолози.

Проф. д-р Мария Николова е убедена, че на този етап сме напълно задоволени от ефекта на двете дози.

„От боледуващите сега, четвъртата вълна, от всичките боледуващи, по-малко от 6% са ваксинирани, които боледуват леко. Още по-малък е процентът на хората с ваксинация, които са в болница“, констатира проф. д-р Тодор Кантарджиев, консултант към Столична община.

На този фон Световната здравна организация настоява, че трета доза може да е необходима за рисковите групи, но като цяло е ненужна. Още повече, че за държавите в третия свят ваксини няма.

„Днес призовавам за удължаване на мораториума поне до края на годината, за да се даде възможност на всяка страна да ваксинира поне 40 процента от населението си“, обяви Тедрос Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация.

От СЗО не искат да има широко използване на трета доза за здрави хора, които са напълно ваксинирани.

Дали ще бъде наложен такъв мораториум, все още не е ясно.