След дълги дебати за авторство и плагиатство, все пак депутатите приеха майчинството през втората година да се повиши на 650 лева. Това стана по предложение на Мая Манолова, която обаче беше обвинена от БСП, че отново е погледнала във „Визия за България“ и си е взела каквото й харесва, а после го предлага от името ИБНИ.

„Ние ще подкрепим всяко предложение, което направите от Визия за България“, заяви от трибуната на Народното събрание Георги Гьоков.

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че предложението е много хубаво, те също били съгласни, но трябвало да се обсъди и да не се приема прибързано, защото така се давали пари на калпак и щели да се възползват и майките на по 14 години, които реално никога не са се осигурявали, което не било правилно.

Наложи се от БСП да му припомнят, че майчинство получават само жените, които са се осигурявали и са били на трудов договор и го призоваха да не се изказва, когато не е подготвен по дадена тема.

Все пак след размяна на остри реплики предложението беше прието с гласовете на ГЕРБ, БСП, много малка част от ДБ, ДПС и ИБНИ.