Изненадващо парламентът прие предложенията на ДПС и на ГЕРБ при окончателното приемане на актуализацията на държавното обществено осигуряване.

Стигна се и до извънредна почивка от 15 минути, след като при прегласуване ГЕРБ, БСП и ДПС подкрепиха предложени от движението трансфери в бюджета за общественото осигуряване, които гарантират само добавка от 120 лева на месец за всички пенсии. Беше прието обаче и предложението на бюджетна комисия за увеличение на минималната пенсия от 300 на 370 лева, а на останалите - средно с 12.5%. При първото гласуване предложението на ДПС не мина. Мина и предложението на ГЕРБ за бонус от 100 лева на месец за всеки пенсионер.

Заради това Мария Капон от ИБГНИ поиска извънредното заседание на НС да бъде прекратено и да се свика бюджетната комисия, която да може да направи сметките.

"Ясно е, че БСП и ДПС се опитват да взривят бюджета, защото не възнамеряват да управляват след 1 януари и въобще никога", скочи тя.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов също поиска да се прекрати заседанието и видя нова коалиция в НС. "Има мнозинство БСП, ДПС и ГЕРБ. Ако искате, може да имаме и кабинет тази вечер в 17 ч. БСП начело с Корнелия Нинова може да предложи", отсече той.

В крайна сметка заседанието продължи, както поискаха и ГЕРБ, ДПС и БСП.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова скочи, че това е извънредно заседание и се обсъжда важна актуализация за всички български граждани, а освен това няма процедура, според която на второ четене да се прекъсна заседание на НС.

Според Йордан Цонев от ДПС нищо драматично не се случва и няма взривяване на бюджета, защото допълнителните средства в предложенията на ДПС от 200 милиона лева са от допълнителните вноски, които ще бъдат събрани, т.е. ще има приходи.

Александър Ненков от ГЕРБ коментира, че съществуването на 46-ото Народно събрание става все по-жалко.

"Вие нали твърдите, че имате мнозинство и какво очаквате от нас, да не си подкрепяме предложенията ли? Заради това ви казахме, че не може да се прави актуализация без мнозинство в парламента“, обърна се той към партиите на протеста.

Тома Биков от ГЕРБ също отсече, че се внася актуализация на бюджета в предизборна кампания и то в НС, в който няма мнозинство и сега вкупом депутатите се чудите какво се случва.

Министърът на финансите Асен Василев предупреди депутатите да не си си измислят приходи, защото това е равносилно на взривяване на бюджета.

"Отговорността наистина е на парламента и сега виждаме как се носи тази отговорност. Бюджетната комисия прояви разум, направи промени, използвайки калкулатор, така че приходите да са равни на разходите, а сега се говори за приходи, които не съществуват. Вашите експерти бяха на бюджетна комисия и гласувахме, защо сега не слушате експертите си, законът за бюджета е сложна процедура и трябва да се слушат хората, които знаят какво правят“, обърна се той към пленарната зала.