„За мен е логично да се проведат избори 2 в 1 и да се обясни защо, но чрез лични намеци, а прагматично – защо се правят избори две в едно, за да може гласоподавателите да са убедени за що това е по-добре или не, да е така, затова е добре да се чуе и мнението на конституционалистите на коя точно дата са самите избори“.

Това коментира пред БНР политологът Любомир Стефанов.

По думите му няма проблем да има избори две в едно и това, че може да се наруши Конституцията, както се изказа президентът Радев:

Въпросът за едни милион долара е дали българите ще излязат да гласуват. Хората вече са доста отблъснати от всичко, което чуха и видяха до тук. Затова ако се стигне до някакво разминаване - до втори тур -президентски избори, с парламентарни избори, ще има различна избирателна активност – не от умората на хората, а от разочарованието.

Получава се един долнопробен водевил, една гротескна бурлеска, в която всеки е за себе си, независимо че всички политически актьори са наясно с приоритетите на страната, но не успяват да се разберат как", посочи още политологът.

Стефанов заяви, че технологично няма време за реализиране на нова партия за предстоящите парламентарни избори, има изисквания в Закона за политическите партии, необходимо е минимум два месеца и половина и то при ускорена процедура и добра воля на Софийски градски съд.

Така че няма това няма как да се случи, посочи Стефанов, давайки за пример как навремето НДСВ използва партията на Българските жени, като мандатоносител, като партия ракета - носител:

"Така че, Петков и Василев нямат време за резки събития и възможности за изграждане на политическа физиономия, за една партия са нужни структури и разпознаваемост, така че, може чрез междинна партия да тестват личните си рейтинги и нагласи най-малко, а после да решават дали да правят свой политически проект", заяви Стефанов.