Около 3000 служебни автомобила и над 1000 шофьори пряко обслужват държавните чиновници. Това показва справка от 17 министерства, съобщават от "Демократична България".

Информацията е във връзка със запитване на депутата Ивайло Мирчев, изпратено до всички министерства за ползваните от тях служебни автомобили, включително за марки, модели, година, както и брой шофьори. Причината е, че само в Народното събрание автомобилите са над 100 при общо 240 депутати.

Справката не включва институции като общините, прокуратурата, съдилищата и други. По данни на ДБ само за обслужване на прокуратурата са купени 290 автомобила, а в Бюрото за защита на свидетели служебните автомобили са 37, като два от тях струват над 1 млн. лева.

Според Мирчев заедно с тях броят на автомобилите и шофьорите ще е поне двоен и по негови думи се равнява на "два армейски батальона". Депутатът заявява, че е шокиран от данните за броя служебни автомобили и шофьори в парламента и НСО.

От "Демократична България" поясняват, че са приели принципна позиция да използват само при изключителна необходимост служебни коли от Народното събрание.