След като днес официално Корнелия Нинова обяви, че идният вторник връща мандата на държавния глава неизпълнен, ясно стана, че България отива на трети избори в рамките на година. Броени дни остават на депутатите в 46-тия парламент да свършат важни задачи като актуализацията на бюджета, промените в закона за съдебната власт, в закона за НСО. Конституцията обаче мълчи какъв срок има държавния глава преди да разпусне народното събрание. Това може умишлено да бъде забавено.

Чл. 99 от българската конституция урежда процедурата за съставяне на кабинет. Ал. 5 гласи:

“Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание”.

С несполучливия опит на БСП стана ясно, че наесен българските избиратели ще гласуват както за президент на страната, така и за правителство. Остава въпросът обаче каква да е датата на парламентарния вот.

Президентските избори вече са насрочени за 14-ти ноември. При връщане на мандата на 7 септември, както възнамеряват от БСП, със сигурност ще има избори "2 в 1", но преценката дали вотът за нов парламент да съвпадне с първия или втория тур на президентските избори е само на Румен Радев. Разпускането на парламента на практика може да се забави умишлено заради липсата на конкретен срок в основния закон на страната.

Преди дни държавният глава обвърза разпускането на 46-тото Народно събрание с актуализацията на държавния бюджет. Очакванията се това да стане до края на следващата седмица. Тоест, ако указът дойде веднага след това, предсрочните избори ще съвпаднат с първия тур на изборите за държавен глава, тоест на 14 ноември, според Българското национално радио.

Според запознати обаче Румен Радев може да забави указа и така да даде време за приемането и на други закони, като този, свързан с Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор или за НСО. Като аргумент за забавяне може да бъде посочено и обсъждането от депутатите на Плана за възстановяване и устойчивост, който явно ще бъде пратен в Брюксел от служебно правителство. Ако има такова забавяне, предсрочните парламентарни избори ще са в деня, определен за втори тур на президентските - 21 ноември.