Изборите са нежелан развой от избирателите. Всички партии и институции вече са в предизборен режим. Това заяви социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова в ефира на bTV и предаването "Лице в лице".

"Бяхме в една патова ситуация. Партиите, които искаха да направят правителство, не можаха и взривиха отношенията помежду си. Партиите, които можеха да съставят правителство, не бяха желани", каза тя и добави, че това е класическа блокажна ситуация.

"Има сериозно дискредитиране на ИТН. Усещането за тях е за тежка неадекватност към ситуацията. Има и оценка за една лековерност от страна на другите протестни партии, че е достатъчно да не харесваш ГЕРБ, за да те харесат другите. Това обаче не беше достатъчно", каза тя.

"От няколко дни Христо Иванов говори за това, че още преди връчването на третия мандат, е трябвало да има разговори. Това обаче трябваше да стане още между април и юли", каза Димитрова.

Социоложката коментира и действията на президента и реакцията на избирателите към тях:

"Вижда се, че липсата на доверие за това, че може да е арбитър в кризисни ситуации. Необичайните времена изискват необичайни мерки. В тази игра невинни няма. На изборите ще се види кой ще понесе бремето на вината", каза Димитрова.

"Има три стълба на профила на избирателите на ИТН - хора вкоренени в златните времена на "Шоуто на Слави" - хората от чужбина, вторите са хората, които се чувстват губещи и не вярват на политиците. Има и трета група - малкия и средния бизнес, които очакваха, че ще може по-бързо един успял човек в България да расте още. Тези хора останаха твърде разочаровани", анализира тя.

По думите й много от избирателите на Слави ще се оттеглят - някои вече са избрали към кого, други не", каза Димитрова.

"Ако имаме позиция на поне две политически сили - ДБ и ИБГНИ, че е можело предварително да се постигне платформа, около която да има приоритети и личности, това е процес, който можеше да е постигнат. Не съм убедена, че най-правилно беше да се сложи на масата ребром актуализацията на бюджета. Всички се разочароваха от това", добави тя.

По думите й колкото повече се говори за хипотетичния проект на Кирил Петков, толкова повече той добива тежест. "Сякаш всички подпомагаме този политически бизнес модел", каза той.

Според нея може Румен Радев да стои зад проект на Кирил Петков или Стефан Янев.

Тя уточни, че ако има отделни избори, то първо ще са президентските, а после парламентарните. "Това значи, че последният губи, защото ще има много по-ниска избирателна активност. С това се губи легитимност", завърши Димитрова.