„Не смятаме, че логистиката за избори 2 в 1 представлява затруднение“, каза пред БНР Стефан Манов, заместник-председател на Обществения съвет на Централната избирателна комисия.

„През 2011 г. сме имали местни и президентски избори едновременно и тогава сме гласували с 4 бюлетини. През 2015 г. пък са проведени паралелно местни избори и национален референдум“, припомни Стефан Манов. „Така избирателите гласуваха с 5 бюлетини, една от които беше в плик, отделен вид бюлетина, с два избирателни списъка, тоест изключително тежка логистика.“, каза той.

Манов изтъкна, че с идентични на нашите машини и с една карта белгийците са провели едновременно четири вота. „Самата машина осигури възможност за евроизбори, за национален парламент, за регионални парламенти и за още един вид местни парламенти, като има 32 комбинации, лингвистични. Тоест, тази комплексност на интерфейса, графичния, напълно се управлява и няма никакъв проблем за избори 2 в 1.“, каза той.

Той отбеляза, че на последните президентски избори през 2016 г. са гласували 3 948 000 души, а при такава избирателна активност в секциите с над 300 избиратели средният брой гласуващи тогава е бил 382 души. И добави: "При пика на избирателната активност в последните 12 години след 2009-а. Аз не очаквам по никакъв начин да се надхвърли 4 милиона избиратели. Дали и три милиона и половина ще съберем, е въпрос.“

Манов даде примери с гласували на една машина повече от 400 избиратели в избирателни секции в страната и чужбина на 11 юли – в Измир, Хановер, Мюнхен, Лондон и Созопол. „Няма никакъв проблем с наличните 11 хиляди машини.“, каза още той.

На президентския вот през 2016 година е имало 1347 секции с над 500 гласували. „Ние имаме наличните 1600 допълнителни машини да покрием тези секции с две машини, като моята оценка е, че дори само с една машина няма проблем.“, коментира Манов. Според него по-оптималният вариант би бил от машината да излиза само една разписка. Уточни, че трябва да се предвиди и вариант за онези, които не желаят да гласуват за един от двата вида избори,. Според него Изборният кодекс не може да бъде подобрен и не се налага да бъде отварян. По думите му е екзотика в една и съща секция да се гласува смесено – и с хартия, и с машина. Подчерта, че цената на самото препрограмиране на машините е много ниска.