В актуализацията на бюджета са заложени 430 млн. лева. От тях 260 млн. лева се очаква да отидат за мярката 60:40, 100 млн. лева – за самоосигуряващи се и 30 млн. лева за авиоиндустрията. Останалите искаме да ги впрегнем в поемането на част от фиксираните разходи в сферата на туризма и ресторантьорските услуги. Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на изслушване пред Комисията по икономическа политика, иновации и туризъм.

По думите му самите представители на бизнеса са представили 60 мерки в подкрепа на бранша по време на работни срещи в министерството. Една от тях е изплащането на финансова помощ на база процент от оборота през предходна година.

"След разговор с финансовия министър Асен Василев стигнахме до заключението, че подобна мярка би изсветлила сектора. Тя обаче трябва да бъде придружена с цялостно изплащане на месечните възнаграждения по банков път.", поясни той, като допълни, че се очаква част от средствата по механизма REACT EU, също да бъдат използвани в помощ на бизнесите, засегнати от пандемията.

Ресорният зам.-министър Ирена Младенов пък коментира, че изплащането на безвъзмездната финансова помощ по сключените договори по процедура „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 хил. лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ с общ бюджет 184,6 млн. лв. вече е стартирало. Припомняме, че по процедурата първоначално бяха заложени 78 млн. лв., но след решение на Министерски съвет бе осигурен допълнителен финансов ресурс от 106 млн. лв.

Очаква се близо 3700 предприятия да се възползват от безвъзмездна финансова помощ по процедурата. "От 24 август е отворена и системата за достъп в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН), където одобрените фирми могат да подават отчетите си. Към 30 август са подадени 24 бр. финални отчета.", заяви тя.

В отговор на въпрос на депутата от "Изправи се, БГ! Ние идваме!" Живко Табаков относно чуждестранните инвестиции у нас, икономическият министър подчерта, че "брандът" корупция и инвестициите са пряко свързани - те се превръщат в основна пречка за подписването на подобни договори.

В хода на изслушването си Петков представи и чисто нова мярка, която да спомогне за насърчаването на чуждите инвестиции. В сътрудничество с компанията Transparency International от икономическото ведомство планират да сертифицират общини, в които липсва корупция.

Те следва да предприемат единствено добри практики, а за спазването на правилата ще следи независим служител от фирмата. "На чуждите инвеститори ще им се предлагат тези общини като партньор. Тази сутрин проведох разговори - от Видин ме помолиха да са първата община, Бургас и Русе също искат да са част от пилотния проект", обобщи той.