Здравният министър Стойчо Кацаров издаде заповед, която определя условията за влизане в България.

Според нея, считано от 1-ви септември у нас могат да влизат и чуждестранни студенти от държави в червена зона, които притежават виза тип "Д" за дългосрочно пребиваване с цел обучение.

От здравното министерство припомнят, че ученици, студенти и докторанти, които живеят в Гърция, Турция, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до България с цел обучение, както и ученици, студенти и докторанти, които живеят в България и пътуват всекидневно или най-малко веднъж седмично до Гърция, Турция, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния с цел обучение, се допускат на територията на страната, без да е необходимо да представят документи за Covid-19.

Същата заповед съдържа списък на страните, които от началото на септември попадат в зоните, оцветени в червено или оранжево.

От същата дата (1-ви септември) от червена в оранжева зона преминава Италия, а от зелена в оранжева – Германия, Естония, Хърватия, Италия и Сан Марино. Румъния вече преминава в зелената зона.

В заповедта се посочват и държавите, чиито сертификати за ваксинация, изследване и преболедуване на Covid-19 се считат за равностойни на цифровия Covid сертификат на ЕС. Това са: Република Северна Македония, Сан Марино, Швейцария, Турция, Украйна и Ватикана.

Пълнят текст на заповед може да видите ТУК.