Засега в България не се планира да се поставя трета ваксина срещу ковид. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров, съобщава БНР. По темата от министерството са изпратили запитване към Европейската агенция по лекарствата:

„Те ни отговориха, че за момента нямат решение. Те са регулаторният орган, придържаме се към правилата. Самата Световна здравна организация също не препоръчва поставянето на такава доза“, обясни Стойчо Кацаров.

До две седмици в страната ще бъдат разкрити поне 150 Covid зони, където пациентите ще получават консултация, рентгенова снимка и препоръка за домашно лечение напълно безплатно, като вече функционират 39 такива зони към медицински или диагностично-консултативни центрове. Това стана ясно по време на посещението на здравния министър Стойчо Кацаров в столичния 12-и ДКЦ.

„Нашето желание е да осигурим възможност за лечение на пациентите с COVID-19 без да се налага да влизат в болница. Надявам се в рамките на една до две седмици да бъдат разкрити поне 150 такива COVID зони в страната. Те ще бъдат равномерно разпределени географски, така че пациенти с COVID от цялата страна да имат възможност да получат клинични прегледи, лабораторни изследвания, да им бъдат направени рентгенови снимки и изписани безплатни лекарства,“ посочи д-р Кацаров и уточни, че става въпрос за пациенти с леки или със средно тежки симптоми.

„По този начин няма да се смесват потоците с другите пациенти, ще се намали натискът върху болниците. На всеки един от центровете ще бъдат предоставени пулсоксиметри. На ДКЦ-12 предоставихме 30. Те от своя страна ще ги предоставят на пациентите за временно ползване, за да могат да си измерват сатурацията в домашни условия“, обясни здравният министър.

Стойчо Кацаров каза още, че вероятно ще са необходими седем до десет дни преди да започне безплатното изписване на лекарства за пациентите с леки или със средно тежки симптоми.

„НЗОК досега е плащала само лекарства за лечение на хроничноболни за домашно лечение. За пръв път Касата започва да изплаща лекарства за болни с COVID на домашно лечение и това наложи изменение в няколко наредби“, обясни д-р Кацаров.

Всеки център ще получи подкрепа чрез осигуряване на апаратура, която да използва при лечението на COVID болни. Тя се осигурява от Министерството на здравеопазването, като за нея са заделени 10 млн. лв.

Директорът на ДКЦ-12 д-р Васил Василев посочи:

„За съжаление се увеличава броят на пациентите, увеличава се броят на положителните случаи с COVID-19, но констатациите и на нашите колеги са, че на този етап случаите не са толкова тежки колкото бяха при предишните вълни“.