Полагаме всички усилия да има правителство. Хората искат стабилност, искат кормчия, който да ги преведе през три кризи, които ще съвпаднат. Това заяви пред bTV председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова.

„Предложихме план с 3 стъпки, за да стане възможен третия мандат, да има разговор между политическите формации извън ГЕРБ и ДПС за това кой да получи третия мандат, за да има шанс това правителство.

Президентът призова партиите да разговарят помежду си и дадат ясен знак, че са готови на компромис. Третият мандат трябва да бъде разглеждан като втори опит за първи мандат.

„Има такъв народ” да участва, да излъчи премиер и основните министри. Да има разговор без доминация, да има писмено споразумение”, каза още тя.

По думите й е нелепо да се обсъжда име на премиер, преди да бъде връчен мандатът.

„Ива Митева е отговорен, подготвен човек. Но идеята и почтеното поведение е да се даде възможност на ИТН да излъчат премиер, да направят втори опит.

Очаквам всяка формация и всеки лидер да си даде сметка колко е сложна ситуацията, в каква несигурност живеят гражданите. Хората мизерстват и бедстват и наесен това ще стане още по-видимо. Надявам се, че г-н Трифонов ще преосмисли своята позиция”, добави тя.

„Чували сме се с него по телефона в преден период. Съгласна съм, че личните разговори не трябва да бъдат публично оповестявани, но това няма нищо общо с нашето разбиране, че когато става дума за преговори между партии, трябва да става публично и пред медиите.

Всички сме наясно, че третият мандат е възможен само с участието на ИТН и очаквам премиерът да бъде излъчен от тях. Сега е време за лидерство. За лидера, който ще каже: загърбвам интереса на своята партия, за да приведем България напред”, подчерта в заключение тя.

Като председател на комисията по ревизия тя коментира казуса с цените на тока за бизнеса, които достигнаха рекордни нива:

„Поканихме всички отговорни институции и се оказа, че българската енергетика е буквално на самотек и виновни и отговорни няма“. По думите ѝ не е ясно кой е взел решението България да се присъедини към енергийната система на ЕС през Гърция, като само това е довело до скок на борсовата цена от 156 лв. на 330 лв. на мегаватчас.

В същото време тя отбеляза, че е необяснимо защо „Марица-изток 2“ с 8 блока и огромни дългове е участвал само с 2 на свободния пазар.

Според разчетите на бизнеса от 27 юли до 5 август 56 млн. лева са иззети в повече от фирмите и големи промишлени предприятия са преустановили своята дейност.

„Пазар“ не означава липса на регулация, КЕВР по отношение на независимата енергийна борса не си е на мястото, те са проспали този проблем“, коментира Манолова и изрази надежда, че прокуратурата ще се намеси.