Турският президент Реджеп Тайип Ердоган държи ключа за вратата на мигрантските потоци към Гърция и България. Ние можем да очакваме някакъв натиск около първата половина на септември или октомври. Огромната част от мигрантите, които се съсредоточават към територията на Турция, предпочитат направлението към гръцките острови. България е транзитен пункт. Голямата част от мигрантите не желаят да останат тук. Страната ни обеща, че ще поеме 70-80 човека.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV съветникът на вътрешния министър Славчо Велков.

„След овладяването на западните провинции на Афганистан /срещу Иран/ потокът от мигранти сякаш понамаля. Причините са две – иранските власти взеха мерки за укрепване на тяхната граница, а пък след овладяването движението „Талибан“ започна да спира придвижването на потоците от мигранти. Те нямат интерес тези хора да се изнасят от страната. Ако приемем, че дневният поток е между 15 и 20 хиляди души, това означава, че за месец около половин милион души напускат Афганистан. Тези потоци обаче се разсейват по пътя си“, уточни той.

Според него сега е него важно как ще си укрепим границата си и по какъв начин ще бъде подготвена тя за евентуален наплив.

„Много е важно как ще укрепим границата си. Предстои много работа, затова беше проведен и КСНС. Нужно е укрепване и саниране на границата, както и още техника. Ако се включи и контингент от въоръжените сили или МВР обаче, без да се извърши актуализация на бюджета, средствата за това не могат да бъдат осигурени“, категоричен бе той.

„Засега по данни на министерството няма българи в Афганистан, които да са застрашени. Всички вече са на наша територия или в съседни държави. Можем да кажем, че опасността за българските граждани в Афганистан е преминала, но в никакъв случай не е преминала опасността за България“, предупреди той.

„САЩ обаче не може да евакуира всички свои граждани на територията на страната преди крайния срок - 31 август, особено ако евакуацията се случва със сегашното темпо“, добави Велков, който смята, че една от причините, поради които американското правителство иска да приключи възможно най-скоро, е годишнината от атентата с кулите-близнаци на 11 септември 2001 г.


„Радикалните ислямистки движения държат на датите, почитат ги и обичат да нанасят удари, за да ги помнят. Тази победа на талибаните ще поощри всички тях и най-вероятно те по свой начин ще отбележат тази годишнина“, изрази притесненията си съветникът на вътрашния министър Бойко Рашков.