„За мен е чест да бъда отново с вас в сърцето на Странджа, в този свят за всеки българин ден“, каза президентът Румен Радев в словото си навръх честванията за 118-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

В историческата местност Петрова нива, за да отдадат почит, се събраха хиляди българи. Сред официалните гости са президентът Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов, областният управител проф. Мария Нейкова, кметът на Бургас Димитър Николов. Официалните лица бяха посрещнати от кмета на община Малко Търново Илиян Янчев.

„Днес на Петрова нива се стичаме хиляди от всички краища на родината, за да отдадем почит към подвига на героите от Илинденско-Преображенското въстание. Тази светла дата завинаги духовно ще свързва българите от Тракия и Македония. И днес повече от 100 години след събитията сред нас са наши сънародници от Република Северна Македония“, каза президентът Радев.

Той припомни, че в историческата 1903 г. на това място по всички правила на модерния парламентаризъм, тракийци отсъдиха – време за колебание няма.

„Моралният завет, който ни оставиха нашите предци е, че свободата е единствено възможна, когато успееш да вградиш в нейните темели самият себе си“, каза Радев.