Предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, които касаят разрешаването да се гласува по избор с хартиени бюлетини или на машини, както и броенето на разписките от машинното гласуване след приключването на изборния ден, изненадващо намери подкрепа в БСП, пишат от "Труд".

Това потвърдиха пред “Труд” от ръководството на парламентарната група на червените. В миналия парламент от БСП бяха изцяло за машинното гласуване, но след катастрофалните резултати за коалицията им от 11 юли сега социалистите били склонни да ревизират отношението си към хартията.

От “Демократична България” и ИБГНИ пък намерили подходящ момент да изтъргуват хартиените бюлетини, но само в случай, че ГЕРБ подкрепят евентуална процедура за свалянето от поста на председателя на парламента Ива Митева. Последното, заради отказа на ИТН да подкрепят трети мандат за съставяне на кабинет.

Сметките и новите сценарии започнаха в кулоарите още в ранните часове на пленарния ден, особено след като стана ясно, че пред представителите на ГЕРБ президентът Румен Радев дал да се разбере, че има логика в законопроекта на ГЕРБ.

“Категорично държим разписките в края на изборния ден да се броят като гаранции за честен вот, това е едно от нашите предложения. Второто е възможността да се гласува и с хартиени бюлетини, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Идната седмица на Председателски съвет ще присъства шефката на ЦИК Камелия Нейкова за дискусия относно провеждане на избори 2 в 1.

Първата възможна дата 24 октомври вече е изтървана като срок, затова депутатите трябва да гледат към следващите недели до 22 ноември, когато е крайният срок за президентски избори.