Българските граждани, пътуващи за Белгия, ще трябва да представят PCR тест за COVID-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавирус при влизане в страната, информират от външно министерство.

По информация на посолството ни в Брюксел мярката влиза в сила от утре, 21 август 2021 г., тъй като България преминава в списъка със страни от „червена зона“ за пътуване.

При влизане в Белгия българските граждани трябва да представят един от следните документи:

Сертификат за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 (14 дни след поставянето на последната доза). Необходимо е ваксината да е сертифицирана от Eвропейската агенция по лекарствата или Covishield;

Сертификат, удостоверяващ преболедуването на COVID-19 след направен положителен PCR тест до 180-ия ден;

Сертификат, показващ отрицателен резултат от PCR тест до 72 часа преди влизането в страната;

Българските граждани, които не разполагат с един от трите документа, ще бъдат поставяни под карантина.

Белгийските граждани и постоянно пребиваващите в Белгия могат да си направят PCR тест през първия или втория ден след пристигането им в Белгия, като след получаване на отрицателен резултат те се освобождават от карантината.

Децата под 12 години няма да бъдат тествани, но ще трябва да останат под карантина, докато резултатите на родителите им не станат известни.

Остава задължението за попълване на Формуляра за локализация на пътниците (Passenger Locator Form – PLF) в рамките на 48 часа преди пътуването.

Всички български граждани, пътуващи за Испания, ще трябва да представят тест за COVID-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавирус при влизане в страната.

Към момента цялата територия на България е поставена в списък на държавите в риск, а не само определени райони на страната, както досега.

По информация на българското посолство в Мадрид мярката влиза в сила от 23 август 2021 г.

При влизане в Испания българските граждани следва да представят един от следните документи:

- Документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19 /14 дни след поставянето на последната доза/. За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на съответен брой дози от ваксини на производители, официално признати от ЕС;

- Документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразната верижна реакция (PCR), или бърз антигенен тест за доказване на COVID-19, проведен до 48 часа преди влизането в страната, считано от вписаната в документа дата на проведеното изследване;

- Документ, издаден от медицинско заведение, удостоверяващ преболедуването на COVID-19 – валиден от 11-тия ден след направен положителен PCR тест до 180-ия ден;

- Дигитален сертификат на ЕС за COVID-19, удостоверяващ едно от горепосочените изисквания.

Продължава извършването на санитарен контрол на всички международни пътници, влизащи в страната на случаен принцип – контрол на температурата и визуален контрол на общото състояние.

Остава в сила и попълването на Формуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването на Испания на следния линк: https://spth.gob.es/ ,както и получаването на QR код след попълването му.

Припомняме, че децата на възраст под 12 години са освободени от задължението да представят диагностични тестове, но следва да имат попълнен Формуляр за санитарен контрол.