Цялата територия на България попада в червената зона на риска от разпространение на COVID-19 на картата, която европейската здравна агенция публикува всеки четвъртък. Картата служи като ориентир за здравните власти на европейските държави за въвеждане или премахване на ограниченията за пътуване в Европа и беше поискана от лидерите на ЕС в началото на годината.

Червената зона е втората по степен на риск според скалата и означава заболеваемост от 75 до 200 души на 100 хил. население и повече от 4% положителни тестове за COVID-19 в продължение на 14 последователни дни.

Европейската скала на риска е по-чувствителна от българската, като поставя по-ниски пределни норми за разпространение на инфекцията при оценка на опасността от развитие на епидемията.

Тазседмичната карта показва, че новата епидемична вълна в Европа напредва, като Германия за първи път излиза от зелената (безопасна) зона. По-големи части от Скандинавия са включени в оранжевата зона, където заболеваемостта е между 50 и 70 заболели на 100 хил. население.

Ситуацията в Испания, Белгия и Нидерландия, които имат едни от най-високите нива на ваксинация в ЕС, обаче се подобрява. Част от Белгия, както и Нидерландия са успели да намалят разпространението на епидемията и да излязат от червената и тъмночервената (най-рискова) зони, в които бяха до миналата седмица.

Централна и Източна Европа (с изключение на България и Гърция) продължават да са в зелената зона с разпространение на инфекцията под 50 позитивни на 100 хил. души. В същата група остава и Румъния.