Считано от 19 август 2021 г., четвъртък, Кипър въвежда за пристигащите от България, които не са ваксинирани, изискването да представят PCR тест за COVID-19, направен в последните 72 часа в оторизирана лаборатория, съобщават от МВнР.

По информация на посолството ни в Никозия останалите условия за пътуващите към Кипър български граждани остават без промяна:

- да си направят онлайн регистрация в електронния портал www.cyprusflightpass.gov.cy и в рамките на 24 часа преди планирания полет да изпратят попълнения, наличен на www.cyprusflightpass.gov.cy формуляр, в който да са отразили личните си данни и цялата необходима за влизане в страната информация, като приложат и копие от документа с негативен PCR тест;

- да получат отговор от кипърските власти на посочения от тях електронен адрес за кореспонденция с разрешение за влизане в Република Кипър.

Остават облекчените условия за българските граждани, които имат право на пребиваване в Кипър и разполагат с „жълт лист“, както и за българските граждани, които имат право да влизат в Кипър по силата на Виенската конвенция. Те могат да си направят PCR тест за собствена сметка при пристигането на летището в Кипър, като до излизането на резултата от теста остават под домашна карантина.

Българските граждани, които са ваксинирани и разполагат със съответния сертификат за ваксиниране, ще бъдат допускани до територията на Кипър, без да е необходимо да представят PCR тест за COVID-19 и няма да подлежат на карантина, ако в рамките на 24 часа преди полета са попълнили и изпратили на кипърските власти наличния в електронния портал www.cyprusflightpass.gov.cy формуляр, като са приложили и копие от съответния сертификат за ваксиниране. Необходимо е и да са получили отговор от кипърските власти на посочения от тях електронен адрес за кореспонденция с разрешение за влизане в Кипър.

При ваксинираните с ваксината на Janssen/Johnson & Johnson Vaccine, която се прилага еднократно, следва да са изминали най-малко 14 дни от датата на полагане на ваксината до датата на пристигане в Кипър. На тези български граждани може да им бъде направен PCR тест за COVID-19 при пристигане, допълват от МВнР.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Никозия на следните телефонни номера: +357 22 67 27 40; +357 22 67 24 86 и на имейл адреса на посолството: Embassy.Nicosia@mfa.bg.