„Задължение на народните представители е да дебатират и да решат доколко този проект на актуализация на бюджет е адекватен или по тяхно желание да го променят и да вървим напред. Процедурата е спазена. В крайна сметка отговорността, тежестта на решението е в самото Народно събрание“, това коментира служебният премиер Стефан Янев пред журналисти в благоевградското село Габрово.

Служебният премиер коментира и проведеното в понеделник заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, което не излезе с обща позиция.

"Не мога да говоря с подобни метафори и алегории – кой зад кого стои. В момента не може да бъде категорично казано, тъй като логиката на подготовката на актуализацията на бюджета ние сме я обсъждали в Министерския съвет и логиката се базира на съпричастността към това какво се случва в страната. Инерцията на кризата, всички необходими социални и здравни плащания, и по отношение на подпомагане на бизнеса, е нещо, което трябва да се прави и намесването на лица и чужди интереси не намирам за уместно. Логиката е ясна. Всеки ред от предложената актуализация, може да бъде защитен", допълни Янев.

"След срещата при президента виждам, че партиите са абсолютно наясно с тяхната отговорност и идеята, че трябва да направят необходимото, защото алтернативата е от септември насам да няма пари по перата, по които сме свикнали да има допълнителни средства", поясни премиерът.

По отношение на засиления мигрантски натиск към Европа министър-председателят Стефан Янев отбеляза, че българските власти следят внимателно ситуацията в Афганистан и вече е създадена необходимата организация за засилване на охраната по границата. Тази сутрин премиерът проведе среща с представители на граничните служби в района на Петрич и бе констатирано повишаване на броя имигранти, които пресичат нелегално границата:

„Партиите осъзнават необходимостта от концентриране на усилията, включително и допълнителен бюджет за съответните служби, които пряко се занимават с тази дейност“, отбеляза премиерът Стефан Янев. Той обяви, че в координация с нашите европейски партньори страната ни е в готовност да окаже съдействие при евентуална евакуация на 11 български граждани, работещи в Афганистан.

Премиерът се срещна край Благоевград с пожарникарите, участвали в гасенето на пожари в област Благоевград и в Република Северна Македония.

"Срещата с пожарникарите е тук край храма, защото когато пожарът бе само на километри от нашата граница тук с областния управител Николай Шушков запалихме по свещичка и заваля дъжд", обясни главен комисар Николай Николов, който също присъства на срещата.

"Това е един символичен жест към всички – пожарникари и военни, борили се с пожарите в Северна Македония и България. Пожарната, военните и горските стопанства, заедно с доброволците са в симбиоза. Днес сме тук, за да заявим нашата благодарност и да покажем, че отношението на държавата към тях е такова, каквото към всички граждани – държавата е длъжна да помага на всеки", каза още Стефан Янев.