Темата с актуализацията на бюджета постави двете страни в деликатно положение. Мястото за гледане на бюджета и дебата за него е в НС. Той е внесен там. Фокусът беше изместен. В президентството не трябва да се дебатира това.

Това заяви председателят на Народното събрание Ива Митева от ИТН в предаването "Лице в лице" по bTV след КСНС при президента Румен Радев.

По думите й актуализация ще се обсъжда и ще има, но ще се случи в Народното събрание.

"Различното беше, че на нас ни се представиха едни доклади, които преразказваха мотивите и внесените бюджети. Да, имаше преработени данни, но по същество това е дебат за парламента. Нека всеки си знае правомощията и не изземва тези на другите", каза тя и призна, че е направила тази забележка на Румен Радев.

"Всички участници му го казахме и мисля, че бяхме ясни. Разбирам опасенията му и че е в неудобна ситуация. Той е пред избори и пред опасността да има нови избори и нов кабинет. Има притеснения, той в момента е президент и все пак е назначил служебния кабинет, но все пак отговорността за бюджета е на НС", каза тя.

По думите й данните за бежанската криза за притеснителни: "Там се обединихме, че това е тема, която трябва да бъде тепърва обсъдена и разглеждана", добави тя.