В сряда може да бъде поискано изслушване на главния прокурор Иван Гешев. Това ще стане на заседание на Комисията по правни въпроси, ако до сряда комисиите бъдат конституирани. Това съобщи за bTV председателят на парламента Ива Митева.

„Така че още тази седмица той може да бъде поканен, той е длъжен съгласно правилника да се яви в Народното събрание и да се проведе обсъждане в Комисията по правни въпроси“.

Ива Митева обясни, че това, което я е накарало да свика извънредно заседание на НС е това, „което накара да се възмути целия български народ преди няколко дни“.

„Това, което видяхме всички на тези кадри наистина е много притеснително, наистина е шокиращо и наистина мисля, че е време ясно да заявим, че така не може да продължава. Затова моята единствена реакция беше да свикам извънредно заседание на Народното събрание“.

Съгласно правилника, изслушването трябва да бъде внесено с проект от народните представители, поясни председателят на парламента.

„Подготвила съм такова изслушване за внасяне. Отделно, това, което вчера реших, е да се инициира внасяне на доклад от главния прокурор. Знаете, че там инициативата може да бъде от парламентарни групи и от една десета от народните представители. Така че такъв проект също е подготвен.

Третата точка, която мислех да сложа в дневния ред, е проект на декларация, което е един политически акт и ще изрази отношението на цялото Народно събрание към случващото се. Мисля, че всички колеги ще ме подкрепят“.

Митева каза, че се е чула с депутати от различни парламентарни групи – „Демократична България“, „Изправи се БГ, ние идваме“ и от „БСП за България“, които са подкрепили нейните актове. Тя допълни, че не се е чула с ГЕРБ.

„Не съм се чула с колегите от ГЕРБ. В случая действам по-скоро като пръв сред равни, както ме бяха обвинили те самите, че не съм такъв през изминалата седмица.

Смятам, че аз трябва да поема инициативата в случая, дори и ударите, ако не съм права. Затова изчаках да ме потърсят всички парламентарни групи и днес наистина, тези парламентарни групи, които ви изброих, ме потърсиха, даже и колегите бяха вече в Народното събрание“.